У дитсадку на Київщині дітям заборонили носити хрестики — громадськість обурена

Наказ завідуючої дитячого садочку «Іскорка» в Боярці про заборону дітям носити хрестики викликав обурення у батьків та активно обговорюється в  соціальних мережах.

«Сьогодні до мене звернулись батьки з проханням допомогти у вирішенні питання. В дитячому садочку «Іскорка» в Боярці дітям заборонили носити хрестики, а якщо батьки одягають їх, то за вказівки директора вихователі їх знімають», — написав на особистій сторінці у фейсбуці ієромонах Флавіан (Гоженко), настоятель Свято–Михайлівського храму м. Боярка і оприлюднив документ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Наказ був виданий 7 вересня 2017 року

У наказі натільні хрестики перераховані серед прикрас, а заборону носіння обумовлено «безпекою дітей та втратою дітьми цінних речей».

Громадськість не згодна з такими формулюванням.

«А хрестик не відноситься до прикрас! Можливо, золоті хрестики, аби дітям не одягати — згодна, це дорогий метал, діти все ж… А звичайні хрестики? Навіть звичайні хрестики забороняють? Якщо це так, то це неподобство!», — висловила обурення  Аліна Третяк.

За повідомленням священика, його звернення до завідуючої Ковальчук Н.Г. з проханням дозволити дітям носити хоча б звичайні дерев’яні хрестики, не знайшло відгуку. Жінка на відріз відмовилася від будь-якого конструктивного діалогу.

Батьки підкреслюють, що керівництво дитсадка перевищило свої повноваження та порушило їхні права на вільне віросповідання, гарантовані Конституцією України.

Розмірковуючи над ситуацією, українці наголошують, що для тих батьків, для яких Хрест є не прикрасою, а Символом віри, це питання принципове.

«Якщо “хрестик” — це прикраса, то я б теж заборонив їх носити. А ось якщо це — Хрест Христовий і якщо не діти, то хоча б батьки його так сприймають, — тоді це зовсім інша справа», — написав Андрій Тимчук і порадив батькам подати позов до суду про визнання недійсним наказу.

Грозов Віталій підтримав цю ідею і зазначив, що подібний випадок був в Італії. «Люди подали позов в суд і відсудили право носити дітям хрестики в дошкільному закладі».

Натомість керівництву дитсадка запропонували декілька варіантів, як вийти зі скандальної ситуації — дописувачі радять оформити з батьками письмові домовленості. У них прописати такі умови: якщо хрестик дорогоцінний, то в разі втрати, претензій до саду не буде, а усю відповідальність за безпеку, в зв’язку зі шнурочками, батьки беруть на себе. Також пропонують дозволити дітям носити в садок дерев’яні хрестики.

Просмотров: 1422

Залишити відповідь