Суд зобов’язав поліцію Коломиї розпочати кримінальне провадження щодо захопленого храму УПЦ в с. Старий Гвіздець

Коломийський міськрайонний суд розглянув скаргу релігійної громади УПЦ села Старий Гвіздець на бездіяльність Коломийського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області і задовольнив її. Про подробиці цієї справи написав «КУРС» 9 листопада.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ нагадує, що не дивлячись на ухвалу суду, поліція продовжила підтримувати рейдерів із «Київського патріархату», які захопили Свято-Успенський храм УПЦ.

Читайте також: Начальник Коломийського відділу поліції проігнорував рішення суду і допоміг розкольникам заволодіти храмом УПЦ в с. Старий Гвіздець (відео)

У своїй заяві православні віряни просили суд змусити поліцію розпочати досудове розслідування конфлікту у селі, який виник 14 жовтня, а також кваліфікувати дії Старогвіздецького сільського голови та кількох представників «УПЦ КП» за за ст. 161 ККУ (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та 179 КК України (незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь).

Тоді сільським головою Дяківим Михайлом Петровичем було проведено збори жителів села, на яких виносилось питання про зміну канонічного підпорядкування релігійної громади Свято-Успенського храму у підлеглість «УПЦ КП». В ході тих подій представники «Київського Патріархату» зуміли заволодіти ключами від святині і фактично стали утримувати її під своїм контролем.  В свою чергу це стало підставою для подання громадою заяви про вчинення кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 161, 179 КК України.

У судовому засіданні начальник слідчого відділу Коломийського відділу поліції пояснив, що дійсно прийняв таку заяву і повідомив про неї керівника відділу поліції, який передав її на перевірку дільничному інспектору.

Поліцейський намагався виправдати бездіяльність правоохоронцями відсутністю ознак кримінальних правопорушень. Однак суд вирішив, що скарга представників УПЦ є вмотивованою та підлягає задоволенню.

Читайте також: «Жінка начальнику поліції: там чоловіка б’ють, а він їй: але ще не вбили», — репортаж з-під стін захопленого храму УПЦ на Прикарпатті (відео)

Суд зобов’язав Коломийський відділ поліції внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення на підставі заяви членів релігійної громади УПЦ Старого Гвіздця.

Просмотров: 1032