Очільник Коломийської поліції продовжує керувати захопленням православного храму (+відео)

На Івано-Франківщині під вигуки селян «Ганьба!» поліція запустила в місцевий храм «єпископа Київського патріархату».

12 листопада 2017 року в черговий раз представники “Київського патріархату” за підтримки коломийської поліції та попри протести віруючих громади Української Православної Церкви увійшли до Свято-Успенського храму, де звершили своє богослужіння. Цього разу дії розкольників очолив місцевий “єпископ” Юліан, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Івано-Франківської єпархії.

Нагадаємо, 4 листопада за сприяння поліції представники Київського патріархату захопили храм у Старому Гвіздці. Пізніше Коломийський міськрайонний суд розглянув скаргу релігійної громади УПЦ села Старий Гвіздець на бездіяльність Коломийського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області та задовольнив її.

Близько 10 години до храму почали з’їжджатися представники “Київського патріархату”, в тому числі, мешканці навколишніх сіл. Віруючі Української Православної Церкви повідомили розкольникам, що не допустять їх для проведення богослужіння, оскільки храм знаходиться у законному користуванні громади канонічної Церкви.

Як і минулий раз, незаконне захоплення та утримання храму відбулося за сприяння представників коломийської поліції – начальника Коломийського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Білейчука Остапа Романовича, його заступника, начальника слідчого відділення Максим’юка Миколи Петровича та інших.

Особисто для Білейчука О.Р. було продемонстровано документи, які свідчили про те, що на сьогодні в Старому Гвіздці зареєстрована лише одна релігійна громада. Саме цій громаді, яка відноситься до Української Православної Церкви, і належить право молитися в Свято-Успенському храмі. Проте, попри беззаперечні юридичні факти та гучні заяви про невтручання та нейтралітет, чиновник віддав наказ підлеглим відтіснити віруючих від храму та допустив туди розкольників. Як і раніше Білейчук О.Р. порадив парафіянам звертатися до суду, якщо вони вважають його дії незаконними.

Прибічники “Київського патріархату” не цурались не нормативної лексики, образ та навіть застосовували фізичну силу, в тому числі проти жінок похилого віку.

Коли церковні рейдери за допомогою правоохоронців відтіснили законних власників храму, на місце прибув “єпископ” Юліан і, проігнорувавши протест релігійної громади, яка зустрічала його словами «Ганьба!», увійшов до церкви.

На місце події також з’явився ініціатор міжконфесійного конфлікту в селі – Старогвіздецький сільський голова Дяків Михайло Петрович. Посадовець, попри чинні рішення органів державної влади, заперечував той факт, що храм є державною власністю і вказував, що він належить громаді.

Івано-Франківська єпархія Української Православної Церкви повідомляє, що продовжувати моніторинг ситуації навколо Свято-Успенського храму. “Незаконні дії окремих громадян, а також суб’єктів владних повноважень будуть оскаржуватися у відповідності до чинного законодавства України, – зазначають у єпархіальній прес-службі. – У випадку вичерпання національних засобів правового захисту релігійна громада буде змушена звернутися до Європейського суду з прав людини”.

Просмотров: 1578

Залишити відповідь