На засіданні ООН в Женеві державу Україна закликали забезпечити права віруючих УПЦ (+відео, аудіо)

15 листопада 2017 року під час засідання Робочої групи Універсального періодичного огляду 28 сесії Ради з прав людини ООН в Женеві розглянули питання щодо дотримання релігійних свобод в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням нам сайт НУО «Громадський правозахист».

В ООН визнали проблему щодо дотримання релігійних свобод в Україні. Держави-учасниці засідання робочої групи чергової сесії Ради з прав людини ООН висловили свою підтримку на міжнародному дипломатичному рівні громадам УПЦ.

У зв’язку з порушеннями прав віруючих УПЦ неурядові правозахисні організації закликали державу Україна:

– забезпечити об’єктивне і неупереджене розслідування фактів вчинення насильницьких дій щодо віруючих і релігійних організацій Української Православної Церкви і притягнути винних в скоєнні цих злочинів до юридичної відповідальності;

– відкликати законопроекти № 4128, 4511, 5309, спрямовані на обмеження прав і встановлення нових обов’язків, що дискримінують релігійні організації УПЦ;

– публічно засудити мови ненависті, захоплення храмів, псування і знищення майна релігійних організацій УПЦ з боку радикалів, представників УПЦ Київського патріархату та окремих службових осіб;

– забезпечити вільну реалізацію права релігійних організацій та віруючих Української Православної Церкви сповідувати свою віру, а також здійснювати повний комплекс інших прав в рамках існуючої ідентичності, в тому числі при збереженні канонічного зв’язку з Руською Православною Церквою Московського Патріархату без будь-якої дискримінації і дифамації;

– забезпечити вільну діяльність, захист і безпеку журналістів, правозахисників і активістів, які здійснюють захист прав людини та інформування про випадки правопорушень, у тому числі в справах і ситуаціях конфліктів, пов’язаних з Українською Православною Церквою.

Перераховані дії передбачені нормами міжнародного права і їх виконання є підтвердженням дотримання Україною принципу верховенства права та європейських демократичних цінностей.

Таким чином міжнародне співтовариство в особі незалежних експертів високого рівня, на основі інформації та повідомлень з різних джерел встановило факти порушень прав віруючих Української Православної Церкви і констатувало необхідність додаткових і інтенсивних зусиль з боку держави Україна для подолання цього негативного явища.

Акцент на питаннях дотримання прав віруючих з боку делегацій ряду держав свідчать про те, що це питання вийшло на міжнародний рівень і далі порушення прав щодо Української Православної Церкви не можуть ігноруватися. Незважаючи на те, що міжнародні правозахисні процедури іноді вимагають тривалого часу для ефективної і публічної реакції на проблеми потерпілих, в даному випадку інформація, що надійшла в рамках процедури УПО РПЛ ООН не має терміну давності і може використовуватися як джерело доказів для притягнення до відповідальності винних у злочинах проти людяності та інших порушень прав людини.

НВО «Громадський правозахист» є правозахисною неурядовою організацією з консультаційним статусом при Економічній і Соціальній Раді ООН, проводить регулярний моніторинг дотримання прав і свобод в сфері релігії в Україні у взаємодії з СММ ОБСЄ та іншими організаціями міжнародного правозахисного механізму.

Посилання на джерела інформації:

1. Доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини. – див. П. 41

2. Інформаційне повідомлення в процедурі УПО ООН НВО ADF International (USA)

3. Відео виступів делегацій держав-членів ООН на засіданні робочої групи 28 сесії РПЛ ООН (відео)

4. Рекомендації Україні делегації Греції (аудіо)

5. Рекомендації Україні делегації Італії (аудіо)

6. Рекомендації Україні делегації Нідерландів (аудіо)

Просмотров: 2263

Залишити відповідь