Блаженніший Митрополит Онуфрій відкрив «Київські Паїсівські читання» (+відео)

У Києво-Печерській Лаврі розпочала роботу І-а міжнародна конференція пам’яті прп. Паїсія Величковського, присвячена 295-річчю від дня народження видатного старця. 

27 листопада 2017 року Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив урочисте відкриття I-ї міжнародної наукової конференції «Паїсівські читання», що відбувається на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Науковий форум присвячений 295-річчю від дня народження преподобного Паїсія Величковського і його духовно-культурній спадщині та проводиться у дні його пам’яті 27-28 листопада.

Відкриваючи пленарне засідання, у своєму вітальному слові Блаженніший Митрополит Онуфрій підкреслив, що «старець Паїсій і плоди його молитовно-пастирської і просвітницької діяльності мають особливе значення для сучасного суспільства».

«У період масової секуляризації, відпадання від духовних традицій і цінностей, порушення Заповідей Божих, втрати Євангельських ідеалів любові, співчуття і миру, духовне послання прп. Паїсія знаходить нову актуальність і затребуваність, — зазначив Архіпастир. — …Як відомо, чернецтво — це сіль Церкви. По чернецтву можна судити про духовно-моральний стан народу. Так ось прп. Паїсій своїми молитвами, подвигами і працями з новою силою вдихнув в наше чернецтво вогонь аскетичних ревнощів і молитви».

Головною справою його життя стало відродження православної школи старчества, розповів Блаженніший владика.

«І великі старці Оптиної пустелі і Валаама, і Глинської пустині, і багатьох інших обителей в Україні, Росії, Румунії, Молдови, Болгарії, Сербії, Греції, та й на самій Святій Горі Афон, — це все плоди Паїсівської школи», — підкреслив він.

Його Блаженство прикликав Боже благословення на усіх учасників конференції і побажав плідної праці. «Нехай Господь наш Іісус Христос молитвами Своєї Пречистої Матері умудрить і допоможе нам не тільки зрозуміти красу духовної спадщини преподобного Паїсія, а й своїм життям долучитися до нього», — сказав Предстоятель.

У міжнародній науковій конференції «Київські Паїсівські читання» бере участь понад 50 науковців, богословів і священнослужителів із 13 країн світу: Україна, Греція, Росія, Румунія, Молдова, Великобританія, Франція, Італія, Польща, Німеччина, Австрія, Хорватія, Чехія.

Також прозвучали вітальні слова до організаторів та учасників конференції від митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, Голови Синодальної комісії у справах монастирів УПЦ; митрополита Бориспільського і Броварського Антонія, керуючого справами УПЦ, ректора Київських духовних шкіл; митрополита Діоклійського Калліста, доктора богослов’я, професора Оксфордського університету, президента ради директорів Інституту православних християнських досліджень в Кембриджі, почесного президента Православної асоціації богословських шкіл (Оксфорд, Великобританія), голови Міжнародного товариства «Friends of Mount Athos»; архієпископа Ясського Феофана, митрополита Молдови і Буковини (Румунська Православна Церква); митрополита Полтавського і Миргородського Філіпа, голови Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ; архієпископа Ірпінського Климента, голови Навчального комітету УПЦ, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ; від імені ігумена Афонського Свято-Пантелеімонівського монастиря архімандрита Євлогія (Афон, Греція); від імені ігумена Афонського монастиря Сімонопетра архімандрита Єлисея (Афон, Греція); від імені Діке Афонського Свято-Іллінського скиту архімандрита Іоакима (Афон, Греція); ректора Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, доктора філологічних наук, професора Володимира Павловича Казаріна (Київ, Україна); директора Міжнародного інституту афонської спадщини Сергія Вікторовича Шумило (Київ, Україна).

Директор Міжнародного інституту афонської спадщини С. Шумило також провів презентацію нового випуску наукового альманаху «Афонська спадщина» присвяченого 295-річчю від дня народження прп. Паїсія Величковського.

Після урочистого відкриття пленарне засідання під головуванням архієпископа Ірпінського Климента, єпископа Бородянського Варсонофія, Сергія Вікторовича Шумило продовжилося.

Ознайомитися з програмою>>

Захід покликаний стати майданчиком для обміну досвідом, системного і різнобічного обговорення, вивчення і популяризації спадщини прп. Паїсія, а також історії та впливу ісихазму і Афону в розвитку духовності, культури, філософії, мистецтва і літератури народів Центрально-Східної Європи, триватиме два дні.

Місце проведення: м. Київ, вул. Лаврська, 15, корп. № 45 (конференц-зал Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври).

У роботі конференції передбачена очна і заочна участь. За результатами роботи статті доповідачів будуть опубліковані в науковому альманасі “Афонська спадщина”.

Організаторами конференції виступають: Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра, Міжнародний інститут афонської спадщини, Кафедра славістики Ясського університету ім. Олександра Іоанна Кузи (Ясси, Румунія).

Просмотров: 1164

Залишити відповідь