Архієрейський Собор РПЦ благословив утворення комісії для перемовин щодо подолання церковного розколу в Україні

30 листопада 2017 року, під час пленарного засідання другого робочого дня Архієрейського Собору РПЦ Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил повідомив присутнім, що на його адресу надійшов лист від колишнього митрополита Філарета (Денисенка). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У зверненні позбавленого сану й анафематствованого ієрарха міститься прохання про відновлення євхаристійного та молитовного спілкування з християнами, котрі перебувають в українському церковному розколі, та про скасування «всіх рішень, в тому числі про покарання і відлучення … заради досягнення Богом заповіданого миру між єдиновірними православними християнами і примирення між народами». Лист завершується словами: «Прошу вибачення у всьому, чим згрішив словом, ділом і всіма моїми почуттями, і так само від серця щиро прощаю всім».

Члени Священного Собору задовільно відгукнулися на крок до подолання розколу та одноголосно підтримали пропозицію створення спеціальної комісії для перемовин з тими, хто відділився від церковного спілкування.

До складу комісії увійшли:

1) митрополит Волоколамський Іларіон (голова);
2) митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, керуючий справами УПЦ;
3) митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор;
4) митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, голова ВЗЦЗ УПЦ;
5) протоієрей Миколай Балашов;
6) протоієрей Миколай Данилевич;
7) протоієрей Ігор Якимчук.

Однак того ж дня на своїй сторінці у Facebook речник “Київського патріархату” “архієпископ Євстратій Зоря” зазначив: “В даному випадку єдиний діалог, який Патріарх і УПЦ КП хочуть і готові вести з РПЦ – діалог про визнання Москвою автокефалії Української Церкви. Ні про яке покаяння перед РПЦ чи тим більше повернення до її складу не може бути й мови.

Тож постає питання: чи є прохання про прощення і зняття покарань ініціативою усього “Київського патріархату” чи лише його очільника?

Просмотров: 3398

2 коментарі

    1. Предстоятелю Русской Православной Церкви
      Патриарху Московскому и всея Руси КИРИЛЛУ,
      Епископату Русской Православной Церкви

      Ваше Святейшество!
      Собратья во Христе!

      Писание учит нас: «Никому не воздавайте злом, но пекитесь о добром перед всеми человеками. Если возможно с вашей стороны, будьте в мире со всеми людьми» (Рим. 12: 17:18). И Сам Спаситель говорит: «По тому узнают все, что вы Мои ученики, если будете иметь любовь между собою» (Ин. 13:35).
      Желая прекратить разделения и распри между православными христианами, восстановить евхаристическое и молитвенное общение, как это надлежит в Единой Святой Соборной и Апостольской Церкви, ради достижения Богом заповеданного мира между единоверными православными христианами и примирения между народами, обращаюсь к Вам с призывом принять надлежащие решения, благодаря которым будет положен конец существующему противостоянию. А именно – вменить яко не бывшие все решения, в том числе о прещениях и отлучениях, вышеозвученному препятствующие.
      Выражаю надежду на то, что далее, Богу содействующу, Вами будут приняты и все иные решения, вытекающие из этого и необходимые для блага Православия.
      За прошедшие года многие огорчения и раздоры омрачили взаимные отношения между православными в наших странах. Пусть же приблизится день, когда по слову богослужения Пасхального торжества «друг друга обнимем; скажем: “Братья!” и ненавидящим нас, все простим ради воскресения». И я, как Ваш собрат и сослужитель, прошу прощения во всем, чем согрешил словом, делом и всеми моими чувствами, и так же от сердца искренне прощаю всем.

      С любовью во Христе
      ваш собрат Филарет

      16 ноября 2017 г.
      г. Киев

Залишити відповідь