30 листопада 2017 року, у другий день роботи Архієрейського Собору, який проходить у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя в Москві, у своїй доповіді Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій згадав про взаємини Церкви з державою. Предстоятель УПЦ охарактеризував їх як непрості, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Зокрема, станом на сьогодні, у Верховній Раді України знаходяться дванадцять законопроектів, щодо суспільної моралі та діяльності релігійних організацій. Серед них до позитивних можна віднести наступні законопроекти: №6747 (щодо права лікаря на відмову від аборту з міркувань совісті); №6696 (про скасування вимог обов’язкової перереєстрації релігійних організацій як умови збереження неприбутковості) і №6642 (щодо спрощення оформлення документів при реєстрації релігійних організацій).

До негативних необхідно віднести наступні законопроекти: №4128 (щодо зміни релігійними громадами своєї підпорядкованості); №4511 (про встановлення особливого статусу для релігійних організацій) та №5309 (щодо назви релігійних організацій, що входять в структуру релігійної організації, керівний центр якої знаходиться в державі, визнаній державою-агресором)», — зазначив Митрополит Онуфрій.

Архіпастир наголосив, що останні (законопроекти 4128, 4511, 5309) не проходили громадських обговорень, та являються дискримінаційними. Вони істотно звужують права релігійних організацій та передбачають втручання в їхню діяльність. Окрім того, за деякими з них є експертні висновки, згідно з якими ці ініціативи суперечать нормам міжнародного права і Конституції України.

Можливість прийняття зазначених законопроектів викликало серйозну стурбованість серед віруючих Церкви.

«На нашу адресу надійшло понад триста тисяч підписів на захист УПЦ. У зв’язку з цим, 18 травня 2017 року Києві, на площі перед Верховною Радою, понад 10 тисяч віруючих нашої Церкви провели молитовне стояння і просили депутатів не приймати антицерковні законопроекти №4128 і №4511», — розповів він.

У той же день було направлено звернення до депутатів з проханням не приймати дискримінаційні законопроекти.

Потрібно відзначити, що дана ініціатива триває. Нещодавно було зібрано понад 60 тисяч підписів виборців під зверненнями, які уповноважують народних депутатів України відкликати або не голосувати за скандальні законопроекти 4128 і 5309.

«Українська Православна Церква неодноразово наголошувала на небезпеці цих законопроектів, які мають не тільки антицерковний, але і антидержавний і антинародний характер, і їх прийняття може призвести до релігійної ворожнечі, кровопролиття на релігійному ґрунті, дискримінації та порушення свободи совісті та віросповідання, — продовжив Блаженніший владика. — З приємністю слід відзначити, що Президент України в своєму щорічному посланні до Верховної Ради в 2017 році, щодо законопроектів, запевнив, що не підпише законопроект, в якому пропонується погоджувати кандидатури духовенства з державними органами».

Його Блаженство також озвучив стурбованість прийняттям 16 червня 2016 року Верховною Радою України Постанови №4793 «Про звернення Верховної Ради до Константинопольського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православній Церкві в Україні».

«У свою чергу, єпископат Української Православної Церкви звернувся до голови Верховної Ради України і депутатів Верховної Ради України з проханням не втручатися у внутрішні справи Церкви, оскільки дане звернення є порушенням українського законодавства, згідно з яким Церква відокремлена від держави, а держава від Церкви».

Однією з гострих проблем він також назвав не реєстрацію статутів релігійних організацій Української Православної Церкви.

«З грудня 2014 року по травень 2015 року в Міністерство культури України були представлені на реєстрацію тринадцять статутів: 3 статути єпархіальних управлінь; 2 статути синодальних відділів; 8 статутів монастирів. Усні зауваження представників Мінкультури були враховані і усунені в строк до 15 липня 2015 року, проте статути так і не зареєстрували».

Він повідомив, що неодноразові прохання надати свої зауваження не в усній, а в письмовій формі, у вигляді документа, завіреного підписом будь-якої посадової особи, Міністерство культури досі ігнорує.

«Не реєстрація статутів привела до порушення прав релігійних організацій Української Православної Церкви, в результаті чого вони позбавлені можливості повноцінно здійснювати свою статутну діяльність. У зв’язку з цим, Українська Православна Церква змушена була звернутися до суду для захисту своїх прав. Судовий процес ще не завершений, але ми віримо і сподіваємося що, як сказав Премудрий Соломон, — і це пройде», — сказав Архіпастир.

Митрополит Онуфрій також відзначив і позитивні моменти законодавчої діяльності.

«Вони, в першу чергу, стосуються ліцензування та акредитації освітніх програм за спеціальністю Богослов’я та налагодження процесу визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені і вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами. Також слід позитивно оцінити прийняття Верховною Радою України Закону №1667, що передбачає зміни до Податкового кодексу України в частині усунення неточностей щодо збереження некомерційного статусу для релігійних організацій. Згідно з цим законом, релігійні організації можуть і надалі використовувати пожертвування для благодійної діяльності, гуманітарної допомоги, милосердя, а також іншої діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, без загрози втрати статусу неприбутковості, — сказав він. — Також слід вказати, що рішенням Конституційного суду України від 8 вересня 2016 визнано неконституційною вимогу частини п’ятої статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо завчасного сповіщення місцевої влади на проведення публічних богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій».

«Таким чином, попри ряд проблем і викликів, які сьогодні стоять перед Українською Православною Церквою в її відношенні з державною владою в Україні, сьогодні є цілий ряд позитивних тенденцій, за що ми дякуємо Богові», — підсумував Блаженніший владика.

Просмотров: 2378

Залишити відповідь