У своїй Постанові Архієрейський Собор РПЦ охарактеризував місію Української Православної Церкви

2 грудня 2017 року, в останній робочий день, Архієрейським Собором Руської Правосавної Церкви, була прийнята Постанова про рішення його учасників. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт patriarchia.ru.

Серед іншого, архієреї мали судження стосовно життєдіяльності Української Православної Церкви.

Зокрема, у сьомому пункті Постанови зазначається, що Собор вніс зміни до Статуту Руської Православної Церкви, підкресливши особливий статус Української Православної Церкви, керівний центр якої знаходиться в Києві.

Одночасно учасники Освяченого Собору висловили глибоку стурбованість фактами захоплень храмів Української Православної Церкви, а також спробами її законодавчої та адміністративної дискримінації (п. 27).

Собор закликав церковну повноту до ревної молитви за народ України і духовного зміцнення всіх вірних чад канонічної Православної Церкви України, а також звернувся до світової спільноти сприяти відновленню міцного і справедливого миру на землі України (п. 27). Архієреї наголосили на заклику, висловленому у Гаванській декларації 2016 року, до всіх суспільних сил України (п. 43), «працювати для досягнення суспільної злагоди, утримуватися від участі в протиборстві і не підтримувати подальший розвиток конфлікту».

Окремої уваги було приділено питанню визволення військовополонених. Собор схвалив зусилля Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія зі звільнення військових і закликав до молитви про визволення полонених (п. 27).

Також члени Собору не оминули увагою проблему електронної ідентифікації особистості, обліку та обробки персональних даних. Архієреї закликали владу дотримуватися принципу добровільності та альтернативи при присвоєнні будь-яких ідентифікаторів (п.34).

Торкаючись теми духовної освіти, архієреї схвалили прагнення до поступового отримання духовними навчальними закладами державної акредитації. Враховуючи це, Архієрейський Собор високо оцінює положення українського законодавства, що надають можливість присудження в області теології вчених ступенів, визнаних державою. Також позитивно були оцінені державні законодавчі ініціативи, спрямовані на розширення можливості викладання основ та історії релігійних традицій в світських навчальних закладах (п. 33).

Просмотров: 2024

Залишити відповідь