В УПЦ пояснили, що нового прийняв Архієрейський Собор РПЦ (+відео)

5 грудня 2017 року у приміщенні інформаційної агенції УНІАН відбулася прес-конференція “Перспективи українського православ`я”. Про це повідомляє Інформаційно-просвтницький відділ УПЦ.

Позицію Церкви висловили офіційні спікери: голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ірпінський Климент, голова Юридичного відділу Київської Митрополії протоієрей Олександр Бахов, а також заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

На початку заходу архієпископ Климент окреслив найбільш важливі аспекти Архієрейського Собору РПЦ, що тривав з 29 листопада по 2 грудня, з точки зору Української Православної Церкви.

Він повідомив, що загалом 56 Преосвященних владик з різних куточків України були на Соборі. Всього ж у роботі Архієрейського Собору РПЦ брали участь ієрархи з 20 країн світу.

Архієпископ Климент розповів про ініціативу Блаженнішого Митрополита Онуфрія з визволення українських військовополонених, яку активно підтримав Святійший Патріарх Кирил. Такі дії предстоятелів були схвалені Собором, який закликав всю повноту Церкви посилити молитви про визволення полонених.

Було відзначено і рішення Собору про загальноцерковне прославлення багатьох святих Української Православної Церкви, фактичне вшанування яких поширилося далеко за межі України.

Також владика Климент торкнувся ухвал, які стосувалися поправок до статуту Руської Православної Церкви, згідно з якими положення про Українську Православну Церкву було виокремлено з розділу про самокеровані церкви в окремий розділ. Собор також визначив, що єдиними нормами, які регламентують буття Української Православної Церкви є рішення Архієрейського Собору РПЦ від 25-27 жовтня 1990 року про незалежність і самостійність УПЦ та Статут про управління УПЦ. Органами церковної влади і управління УПЦ є її Собор та Синод, який очолюється її Предстоятелем. Відповідно до внесених доповнень у Статут Руської Православної Церкви підкреслено, що центр управління УПЦ знаходиться в Києві.

Важливим рішення Собору архієрей назвав документальне визначення норми, згідно якої рішення Синоду РПЦ розповсюджуються на канонічну територію УПЦ лише якщо вони не суперечать нормам Статуту про її управління. Подібне рішення було винесено і щодо діяльності церковного суду, який в Українській Православній Церкві діє окремо від аналогічної структури в РПЦ.

Щодо листа колишнього митрополита Філарета (Денисенка) було зазначено наступне: лист наповнений конкретним змістом, який говорить про бажання відновлення молитовної та євхаристичної єдності між «єдиновірними православними християнами і примирення між народами». Для того щоб ця ініціатива не стала мертвонародженою, Архієрейський Собор доклав усіх зусиль на даному етапі, зокрема, створив відповідну комісію для перемовин з тими, хто ухилився від церковного спілкування. За словами спікера, архієреї на Соборі прагнули, щоб ініціатори листа «відчули відкритість і прагнення до конструктивного діалогу».

Насамкінець владика Климент підкреслив, що «всі питання, які стояли на порядку денному Собору і стосувалися українського Православ’я, так чи інакше ініціювалися українською стороною – тими архієреями, які приїхали з єпархій УПЦ – і знаходили абсолютну підтримку усіх інших членів Архієрейського Собору».

Далі спікери відповіли на запитання представників ЗМІ.

Просмотров: 1173

Залишити відповідь