Митрополит Антоній: Приписок «МП» недоречний, тому що наші люди знають, куди вони ходять

Змінювати назву Української Православної Церкви на рівні офіційних документів з тієї причини, що ніби то «парафіяни обманюються і не завжди розуміють, у храми якої конфесії ходять» не доречно. Це пояснив керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній

Він зауважив, що Українська Православна Церква отримала свій статус і назву ще у 1990 році, коли грамотою Святішого Патріарха Алексія II Український екзархат Руської Православної Церкви був перетворений на Українську Православну Церкву.

«Саме під такою назвою – Українська Православна Церква – ми зареєстровані в державі, – зауважив архієрей, – і люди знають, куди вони йдуть».

В такому статусі Православна Церква в Україні є тією ж самою Церквою, яка виникла ще з часу Хрещення Київської Русі в 988 році, «як була, так і залишилася».

«Так, у нас є канонічний зв’язок з Московським Патріархатом, – продовжив митрополит Антоній, – а через нього – з усім православним світом, на відміну від невизнаних і неканонічних «УПЦ КП» і УАПЦ».

У свою чергу «Київський патріархат» був утворений як нова конфесія пізніше, у 1992 році, чому «був змушений під час реєстрації своєї релігійної структури додати приставку “Київський Патріархат”, щоб не дублювати назву УПЦ, яка на той час вже існувала в юридичному полі України».

«Тому вважаю, що приписок “МП” недоречний, – підсумував керуючий справами УПЦ, – адже наші люди знають, куди вони ходять, і, більш того, у храмах вони чують ім’я Предстоятеля – Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, яке поминається під час кожного богослужіння. А за іменем глави Церкви легко визначити і саму Церкву».

Просмотров: 536

Залишити відповідь