Маловідомі архівні відомості про давньоруські монастирі на Афоні вперше опубліковані в альманасі «Афонська спадщина»

Маловідомі відомості з афонських архівів про створення київськими князями на Афоні в XI – XII ст. давньоруських монастирів «Ксілургу» і «Старий Русик» вперше побачили світ на сторінках нового випуску (№№ 5 – 6) наукового альманаху «Афонська спадщина»  «The Athonite Heritage»), який вийшов в рамках видавничих проектів Міжнародного інституту афонської спадщини (МІАС). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Також в альманасі вперше в повному обсязі опубліковані невідомі раніше листи прп. Паїсія Величковського, що підтверджують факт передачі йому і його «малоросійському братству» «на вічні часи» стародавнього афонського монастиря Сімонопетра.

Видання приурочене до 295-річчя від дня народження прп. Паїсія Величковського. Кількість сторінок – 406, присутня велика кількість ілюстрацій.

Всього в цей випуск альманаху увійшло 28 статей відомих вчених і богословів з дев’яти країн світу (Україна, Великобританія, Італія, Болгарія, Росія, Молдова, Польща, Німеччина, США). У них дослідники на основі архівних документів дослыджують історію взаємин Київської Русі і країн Центрально-Східної Європи зі світовим центром православного чернецтва і містицизму на Афоні. Також до альманаху увійшли матеріали проведених Міжнародним інститутом афонської спадщини наукових конференцій.

Особливу увагу в збірнику приділено ролі та значенню Афона, його традицій і спадщини у формуванні самобутньої вітчизняної духовності і культури, а також зародженню давньоруського чернецтва на Святій Горі, його зв’язків з Київською Руссю і слов’янським світом.

Головний редактор альманаху – директор Міжнародного інституту афонської спадщини Шумило Сергій Вікторович.

Видання здійснено з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Альманах розрахований як на науковців, викладачів, священнослужителів, студентів, аспірантів, так і всіх, хто цікавиться церковною історією і афонскою спадщиною. Рекомендований до друку рецензійною комісією Української Православної Церкви (ВВ 01-17-09-26) та Вченою радою Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченка (протокол № 10 від 31.05.2017).

Афонское наследие: Научный альманах («The Athonite Heritage», a Scholar’s Anthology). Вып. 5 – 6. Киев – Чернигов: Издание Международного института афонского наследия в Украине, 2017. – 406 с., илл. ISBN 978-966-139-087-3

Просмотров: 221

Залишити відповідь