Різдвяні колядки з архімандритом Романом (Підлубняком) (відео)

Чи можливо собі уявити святкування Різдва Христового без традиційної коляди? Цей вид славлення народження Богономовляти настільки укорінився серед українців, що колядки вже давно звучать і у храмах після богослужінь.

Архімандрит Роман (Підлубняк) є не тільки регентом одного з найкращих хорів, які виконують церковні піснеспіви в Україні, хор Київської духовної академії супроводжує усі богослужіння, що звершує Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій у Києво-Печерській Лаврі. Окрім того, отець Роман сам пише музику до богослужбових творів.

В інтерв’ю Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ регент хору Київських духовних шкіл архімандрит Роман розповів про церковну музику та особливості різдвяних колядок, поділився правилом, якого варто дотримуватися усім виконавцям духовних творів, а також разом зі своїм хором привітав з Різдвом Христовим усіх православних вірян.

У різдвяній музиці лунають мотиви підготовки нашого серця до зустрічі з Богонемовлям

«Піснеспіви, які лунають у наших храмах сповнені атмосферою очікування зустрічі з новонародженим Іісусом Христом. В стихирах, кондаках, каноні звучать мотиви підготовки нашого серця, нашою внутрішньої людини до зустрічі з Богонемовлям. Ще однією особливістю є те, що саме з 1 січня в православних храмах за великим повечір’ям читається так званий Трипіснець. Це особливий вид канону, який у найважливіших моментах канотується з Трипіснцем Страсного тижня. І таким чином Церква ніби підкреслює, зауважує на тому, що Господь наш Іісус Христос приходить у цей світ для того щоб постраждати задля кожного з нас», — підкреслив отець Роман.

«Якщо мова йде про церковні тексти, то перше і основне правило, яке стосується не тільки різдвяної музики, — донести до слухача слово, текст: вся церковна музика мусить бути підкорена слову. Воно відіграє найважливішу і першу роль, музика лише допомагає це слово донести до слухача. Що стосується народних творів, які також виконуються у наших православних храмах після богослужінь, то їх відрізняє відвертість та мелодійність. Якщо хор може висловити ці почуття – це прекрасно», — вважає він.

Про авторський тропар Різдва Христового

«Я не є професійним церковним композитором, але відчуваючи душевний поштовх час від часу пишу музику на богослужбові тексти, — говорить отець Роман і додає, — і в цьому році у нас з хором буде прем’єра. Мій хор, якщо можна так сказати, є музичною лабораторією, у якій я ці твори апробовую, адаптую. Дасть Бог, цього року ми проспіваємо тропар Різдву Христову. Традиційно він розспівується на четвертий глас, також музику до нього писали такі церковні композитори як Дегтярьов та Носов. І я думаю, якщо з’явиться тропар на мою музику і це знайде якийсь відгук серед співаків, мені буде приємно і у церковному репертуарі з’явиться ще один скромний твір».

Церковний спів мусить бути скромним, величним та допомагати зорсередитися на молитві

Якщо говорити про аматорські непрофесійні хори, то, в першу чергу, треба підбирати такий репертуар, який у теситурному плані є можливим для виконання цим колективом. (Теситура – висотне положення звуків у музичному творі відносно голосу – ред.)

Архімандрит Роман наголошує, що треба шукати твори написані у зрозумілому та досяжному для співака діапазоні, у першу чергу це стосується жіночих голосів.

«Оскільки ми говоримо про твори, які будуть виконуватися у храмах, то треба звернути увагу на правило, яке в свій час виголосив св. Климент Олександрійський. Він говорив, що церковний спів мусить бути скромним, величним, не має надламувати душу і серце, не мусить впадати в бурхливий стан, а потім з нього різко переходити в меланхолію. За словами святого, церковний спів має допомагати сконцентруватися на молитві. Це правило розповсюджується і на народні колядки, оскільки вони допущені до виконання у храмах. Вони не повинні бути занадто театралізованими: людина, яка їх слухає, повинна відчуватии, що перебуває у православному храмі, а не на якомусь ігрищі, торжищі, ярмарці».

Просмотров: 2476

Залишити відповідь