Блаженніший Митрополит Онуфрій: Свята вода має велику силу (відео)

У своїй проповіді за Божественною літургією у день свята Хрещення Господнього Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про зміст та значення свята Богоявлення, про важливість Таїнства Хрещення для життя кожного віруючого та пояснив, для чого Свята Церква освячує сьогодні воду, а також що з нею робити православним християнам. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Блаженніший Владика наголосив на космічній значимості події, яка згадується сьогодні: “Господь прийшов на землю не тільки для того, щоб спасти людину, а й для того, щоб освятити все творіння Своє. І коли Господь ходив по землі, то Своїми Божественними стопами Він освятив землю. Коли Господь дихав, то Своїм диханням Він освятив повітря. А коли Господь хрестився, то освятив природу води”.

“Ми дякуємо Богові за те, що ми – кожен у свій час – сподобились прийняти святе Хрещення. Ми були усі хрещені в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, і прийняли благодать, яка допомагає людині достойно провадити своє земне мандрування. Благодать, яка дається людині в Хрещені, укріпляє людину, робить її сильною і непереможною для гріха”, – пояснив Предстоятель важливість Таїнства Хрещення.

Блаженніший Владика також зазначив, що для спасіння, крім благодаті, потрібні і зусилля самої людини: “Ніякий гріх не може здолати людину, якщо вона хрещена і намагається жити з Богом, якщо вона молиться, а якщо згрішила – кається; вона виправляє себе, вона працює над собою, змушує себе робити добро – таку людину ніщо не може здолати”.

Предстоятель пояснив, що робити зі святою водою, яку Свята Церква освячує на згадку про те, як Господь колись освятив водну природу: “Ми повинні цієї води, по-перше, напитись самі. Бажано омитись цією водою, якщо людина може – скупатись, де освячена вода, це ще краще. І окропити цією водою все своє житло, де ми живемо: туалет, ванну, комори – все, що є в домі, окроплюється. Якщо людина має тварин: кішку, собаку, іншу тварину – все окропляється святою водою. Тому що все живиться Святим Духом, а Святий Дух сходить через окроплення святою водою на все, що окроплюється”.

Блаженніший Митрополит Онуфірй наголосив, що “свята вода має велику силу. Цієї води боїться темна сила, диявол, його демони, слуги”. Тому її бажано пити вранці щодня.

Насамкінець Архіпастир побажав вірним:  “Нехай Господь допомагає усім нам, дорогі брати і сестри, щоб ми, прийнявши святе Хрещення, жили за заповідями Божими. Якщо ми согрішаємо, якщо ми в чомусь помиляємося, щоб ми не соромилися сказати Богові: “Господи, в чому я согрішив, в чому я неправий – прости мене, помилуй мене!”. Щоб ми користувалися святинею, великою святинею – святою водою. І з допомогою і благодаттю Божою, яка подається і у святій воді, і в Таїнствах Церкви, ми зможемо понести свій життєвий хрест – який би він не був незручний, важкий для нас – ми понесем його з вдячністю, з подякою Богові, і кожен з нас досягне вічного спасіння на Небі у Христі Іісусі, Господеві нашому, Якому від нас слава, честь і поклоніння нині і в безкінечні віки. Амінь”.

Просмотров: 1957

Залишити відповідь