У Неділю про блудного сина Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі(+відео)

4 лютого 2018 року, у Неділю про блудного сина та день пам’яті Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ

Його Блаженству співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Бучанський Пантелеімон, а також братія монастиря у священному сані.

Святкування  Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської має історичне коріння ще у 1918 році. Тоді Помісний Собор постановив звершувати молитовне поминання “спочилих у лютий час гонінь мучеників і сповідників”. Днем поминання була вибрана дата розстрілу священомученика Володимира, митрополита Київського – 25 січня (7 лютого), якщо цей день випаде у неділю, або у найближчу неділю до 7 лютого. У радянські часи поминання мучеників і сповідників унеможливлювалось в силу продовження гонінь з тою чи іншою інтенсивністю, але пам’ять про святих жила у церковному народі. 25 березня 1991 року Священний Синод Руської Православної Церкви відновив поминання тих, хто терпів гоніння за віру, а наступного року Архієрейський Собор встановив святкування Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської. 

Після читання Святого Євангелія Його Блаженство звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розкрив вірним зміст притчі Спасителя про блудного сина, яка читалась сьогодні у євангельському уривку дня, та пояснив, як втілювати цей приклад у власному житті.

Під час богослужіння була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та молитва за упокій душ усіх, хто постраждав за віру Христову під час гоніння безбожного.

За Божественною літургією Предстоятель звершив дияконську хіротонію над випускником Київської духовної академії Іоанном Малишем.

Після Літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив заупокійну літію за тими, хто терпів гоніння за віру від атеїстичної влади у XX столітті. На завершення богослужіння Архіпастир привітав усіх з неділею та днем пам’яті Собору новомучеників і сповідників нашої Церкви, побажав, щоб Господь дав вірним спасіння молитвами цих святих, та благословив усіх.

Нагадаємо, напередодні Предстоятель звершив всенічне бдіння у цьому ж храмі. 

 

Просмотров: 1785

Залишити відповідь