Паліїв Десятинного монастиря відпустили на поруки. Що далі? — коментар голови Юридичного відділу УПЦ

Апеляційний суд м. Києва відпустив під особисту поруку народних депутатів паліїв Десятинного монастиря Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка. Такі рішення судді винесли 5 лютого 2018 року.

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу пояснив що відбуватиметься далі та відповів на деякі маніпуляції стосовно цієї справи.

На думку голови Юридичного відділу, міра запобіжного заходу — два місяці перебування у СІЗО — була досить жорстокою і Церква схвально ставиться до пом’якшення цього рішення. «У даному випадку Церква і браття Десятинного храму проявляють милосердя до цих людей і відносяться до них, як до тих, що оступилися. Під час обрання міри запобіжного заходу в районному суді вони висловлювали слова розкаяння і говорили про те, що шкодують про свій вчинок. У зв’язку із цим браття звернулися до судді Апеляційного суду м. Києва з проханням взяти їх на поруки».

При цьому у ЗМІ формується образ Церкви, як ворога, установи, яка прагне помсти чи жорстокого покарання. Це абсолютно не відповідає дійсності, наголошує священик.

«Церква не хоче нікого переслідувати, вона навіть не є стороною в кримінальному провадженні, релігійну громаду не визнавали потерпілою. Цих чоловіків відпустили на поруки, про що просили й браття храму, — пояснив він. —  На даний момент іде слідство, після чого Суд буде визначати міру покарання, відповідно до закону України».

Протоієрей Олександр зазначив, що з огляду на те, що протягом останнього року було дуже багато спроб підпалити і власне підпалів храмів УПЦ, те, що вдалося виявити правопорушників безпосередньо на місці злочину, є позитивним моментом.

Нагадаємо, днями, вночі 3 лютого, у Львові невідомі підпалили храм Української Православної Церкви.

«Очевидно, що хлопці вчинили злочин, за який передбачено кримінальне покарання», — підкреслив голова юридичного відділу

Не дивлячись на те, що представники деяких політичних та радикальних угрупувань намагаються нав’язати громадскості думку, що даний підпал насправді був лише «перфомансом», «арт-заходом», висловленням певної позиції двох архітекторів — це не так.

«Вони не просто пошкодили майно, а вчинили замах на святиню, а ці дії є суспільно небезпечними. Їх можна кваліфікувати, як вандалізм. Багато віруючих людей обурені таким ставлення до їхнього храму, неповагою до своєї віри і святині. Їх вчинок може стати негативним прикладом, своєрідним закликом до дії — це небезпечно для усього суспільства», — наголосив священик.

«Ці чоловіки вночі вилізли на дах храму, який намагалися підпалити. Не важливо кам’яна споруда чи не кам’яна, які там були двері і т.д. Очевидно, що у них був певний умисел. Те, що храм не загорівся, не з їхньої доброї волі сталося. Їх затримали безпосередньо на місці злочину під час його вчинення. Безумовно, потрібно, щоб відбулося слідство, були встановлені всі обставини їхніх дій. Якщо це перфоманс, навіщо їм тоді аж 5-ть каністр з легкозаймистою речовиною?», — розповів голова Юридичного відділу.

Що ж стосується власне претензій паліїв та їхніх прихильників щодо незаконності знаходження каплиці УПЦ біля залишків першого кам’яного храму Русі, то юрист відкидає їх і закликає вирішувати усі спори у правовому полі.

«Не можна висловлювати свою громадянську позицію у суспільно небезпечний спосіб. Якщо я вважаю, що якась будівля незаконна, то я повинен її підпалити? Тим більше, на сьогоднішній день право власності на цю каплицю зареєстровано за релігійною громадою УПЦ. Відповідний запис є у Єдиному реєстрі прав на нерухоме майно».

Насправді щодо цієї справи сьогодні відбувається дуже багато маніпуляцій.

«На основі чого політичні діячі, журналісти, які говорять про незаконність рішення суду, незаконну реєстрацію права власності, і т.д., роблять такі висновки? Жодних фактів не наводиться, звучать думки окремих людей, їхні припущення. Існує рішенні суду, яке набуло законної сили. Якщо хтось вважає, що це незаконно, то має у правовий спосіб це оскаржити. У правовій державі потрібно доводити свою позицію у правовий спосіб», — нагадує протоієрей Олександр Бахов.

Ми вже писали раніше, що 27 січня Шевченківський райсуд Києва заарештував двох зловмисників, які намагалися підпалити Десятинний монастир Різдва Пресвятої Богородиці. Біля 200 радикалів влаштували так звану акцію протесту біля стін обителі 4 лютого, погрожуючи демонтувати храм. Підтримати братію монастиря цього дня прийшло більше трьох тисяч православних киян.

Просмотров: 1464

Залишити відповідь