Архієреї Помісних Церков продовжують висловлювати підтримку пастві Львівської єпархії УПЦ (оновлено)

На адресу керуючого Львівською єпархією Української Православної Церкви надходять листи з підтримкою з різних Помісних Церков. Архіпастирі Сербської, Елладської, Чорногорської, Чеської, Польської Православних Церков та ігумен Афонського монастиря Ксенофонт засудили дії паліїв храму УПЦ у Львові. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Єпископ Будимлянський та Никшичцький Іоанікій (Сербська Православна Церква) 3 лютого 2018 року надіслав листа архієпископу Львівському і Галицькому Філарету, у якому засудив дії зловмисників, які  підпалили храм на честь святого рівноапостольного князя Володимира.

Єпископ Іоанікій також висловив слова підтримки Високопреосвященнішому архієпископу Філарету, духовенству та вірним Львівської єпархії.

“Важко повірити, – написав Преосвященний Іоанікій у своєму листі, – що в країні, до якої святий князь приніс світло Христового євангелія, Його храми зазнають підпалів. Це злодійство могли вчинити лише ті, для кого християнська єтика і повага до фундаментального права кожної людини мати свій дім молитви є зовсім чужими”.

Владика висловив сподівання, що правоохоронні органи зроблять все від них залежне, щоб знайти винуватців і будуть захищати права віруючих на свої храми для зустрічі з Богом.

Листи від архієреїв Помісних Православних Церков зі словами співчуття та підтримки на адресу архієпископа Львівського і Галицького Філарета продовжують надходити.

Сьогодні, 5 лютого, керуючий Львівською єпархією отримав слова підтримки від Митрополита Верійського, Науського і Кампанійського Пантелеімона (Елладська Православна Церква) та єпископа Пакрацко-Славонського Іоана (Сербська Православна Церква).

Митрополит Пантелеімон зазначив що Верійська Митрополія перебуває поруч та молиться за відновлення храму св. рівноапостольного князя Володмиира. У своєму листі він назвав підпал храму “святотатським діянням, з чийого б боку воно  не відбувалося”, а також “ганебним і підлим вчинком релігійної нетерпимості”.

Єпископ Іоан зауважив, що Церква Христова страждає протягом всієї її історії, і в контексті цього згадав Ясеновец у Хорватії, “де у XX столітті була пролита кров сотень тисяч православних християн від рук людей, що також називали себе християнами”.

Запевняючи архієпископа Філарета у своїх молитвах, Сербський архіпастир пообіцяв, що у своїх контактах з міжнародними організаціями буде свідчити про страждання духовенства та віруючих Української Православної Церкви та про їх дискримінацію.

Архієпископ Цетинський, митрополит Чорногорський і Приморський Амфілохій у своєму листі висловив сподівання, що “місцева влада та правоохоронці не допустять повторення подібних подій і будуть захисниками свободи віросповідання, як одного з основних прав людини, що гарантовані будь-якій людині по всій Європі і у світі загалом”.

7 лютого Предстоятель Православної церкви Чеських земель і Словаччини Блаженніший архієпископ Пряшівський, митрополит Чеських земель і Словаччини Ростислав надіслав листа архієпископу Львівському і Галицькому Філарету, в якому висловив свою підтримку вірним чадам Української Православної Церкви. Також митрополит Ростислав запевнив у своїй молитві “щоб Господь напоумив всіх, від кого залежить стабільність і мирне існування в українському суспільстві людей, незалежно від їх релігійних переконань”.

Цього ж дня надійшов лист зі словами підтримки Високопреосвященнішому архієпископу Філарету та пастві Львівської єпархії від ігумена Афонського монастиря Ксенофонт архімандрита Алексія. Ігумен запевнив, що братія обителі молиться, щоб Господь укріпив і утвердив віруючих у вірі отців, а осквернителів же напоумив Своєю святою волею. “Майте терпіння і мир Божий буде царствувати в серцях віруючого народу” – зазначив у своєму листі архімандрит Алексій.

9 лютого архієпископ Люблінський і Холмський Авель (Польська Православна Церква) надіслав листа архієпископу Львівському і Галицькому Філарету, в якому висловив свою молитовну підтримку та засудив дії радикальних людей проти Православної Церкви.  “Просимо Бога, щоб напоумив заблудших овець, які самі не розуміють, що творять” – зазначив у своєму листі архієпископ Авель.

14 лютого Предстоятель Болгарської Православної Церкви Патріарх Болгарський Неофіт надіслав листа Керуючому Львівською єпархією архієпископу Філарету, в якому висловив співчуття з приводу підпалу храму святого князя Володимира у Львові та категорично засудив це варварське діяння.

За матеріалами ВЗЦЗ, Львівської єпархії

Просмотров: 2396

Залишити відповідь