Привітальне слово Митрополита всієї Америки і Канади організаторам і учасникам Міжнародної наукової конференції «Київський митрополит сщмч. Володимир (Богоявленський) і початок гонінь на Православну Церкву в ХХ столітті»

Ваше Блаженство Митрополит Онуфрій,

Ваше Високопреосвященство митрополит Павел

і братія Києво-Печерського монастиря,

Високопреосвященнійші владики, преподобні отці,

браття і сестри во Христі!

Мучеництво митрополита Київського Володимира сто років тому стало кривавим знаком і символом переслідування Православної Церкви в XX столітті. Він був першим єпископом-мучеником, за яким пішло безліч православних єпископів, які свідчили про Христа під час правління комуністичної влади і її спроб знищити християнську віру. Достойно і праведно є пам’ятати і шанувати пам’ять митрополита Володимира, а також сонм мучеників і сповідників в Україні, Росії, Білорусії та інших країнах, які опинилися під впливом комуністичної ідеології і войовничого атеїзму.

У пам’яті Православної Церкви в Америці насильницькі гоніння, які розпочалися сто років тому, були глибоко пов’язані зі свідченням єпископів і священиків, що служили в православній місії в Північній Америці протягом тридцяти або сорока років до гонінь ХХ століття.

Першим священиком-мучеником сто років тому був отець Іоанн Кочуров, убитий в Царському Селі біля Петрограда в жовтні 1917 року. Отець Іоанн трудився як ревний місіонерський священик в Сполучених Штатах на початку ХХ століття і запам’ятався як будівельник Свято-Троїцького собору в місті Чикаго.

Отець Олександр Хотовицький, який трудився в Сполучених Штатах як будівничий церков і помічник ієрархів, приєднався до сонму святих і мучеників, які загинули в машині смерті в 1930-х роках. Отець Олександр народився в Кременці (Волинь), і тому є одним із прямих зв’язків для Православної Церкви в Америці зі священиками і місіонерами з України.

Ще однією такою сполучною ланкою був митрополит Леонтій (Туркевич), Першоієрарх Американської Митрополії з 1950 по 1965 рік. Він також народився в Кременці, навчався в Київській духовній академії. Будучи ще молодою людиною, Митрополит Леонтій приїхав до Сполучених Штатів на запрошення єпископа Тихона (Бєлавіна). Протягом багатьох років служив священиком і був ректором Американської духовної семінарії, був делегатом митрополита Тихона від Північно-Американської єпархії на Всеросійському Церковному Соборі в Москві і брав участь в обранні його колишнього архіпастиря в Америці Патріархом Московським.

Тягарі і випробування гнаної Православної Церкви в XX столітті в Радянському Союзі ніколи не були далекою і чужою історією для Православної Церкви в Америці. Наш живий зв’язок з Києвом і Києво-Печерською Лаврою продовжує надихати нас. Коли в 1988 році відбулася перша Божественна служба в Лаврі під час святкування тисячоліття Хрещення Русі, представник нашої Церкви був частиною цієї святкової Літургії. За минулі тридцять років з тих пір ми з радістю стали свідками динамічного нового життя Лаври. Ми також із сумом і тривогою стежимо за триваючою війною на Сході України. І сьогодні ми вдячні Богу, що наш представник з вами, щоб передати вам наше тепле і братерське вітання, нашу любов, запевняючи вас у наших молитвах за вас і просячи ваших молитов за нас і за Православну Церкву в Америці і її місію в Північній Америці.

Ваш во Христі

+ТИХОН

Архієпископ Вашингтонський

Митрополит всієї Америки і Канади

Просмотров: 256

Залишити відповідь