В Українській Православній Церкві вшанували пам’ять воїнів-афганців — репортаж

У день Стрітення, 29 років тому, відбулася ще одна важлива зустріч — зустріч людей, які вийшли з війни і повернулися до мирного неба.

Пам’ять воїнів, які не повернулися з Афганської війни, у 29-ту річницю виведення військ з Афганістану і день свята Стрітення Господнього, 15 лютого 2018 року, вшановували по всій Україні. У храмах Української Православної Церкви молилися за душі загиблих військовослужбовців та тих, хто помер від поранень після війни. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Цього дня у столичному храмі на честь Воскресіння Христового пам’яті загиблих і ветеранів Афганістану відбулося богослужіння за всіма спочилим під час афганської війни. Божественну літургію очолив вікарій Київської Митрополії єпископ Білогородський Сильвестр. Його Преосвященству співслужив настоятель храму протоієрей Сергій Ющик, клірики та гості у священному сані. Традиційно до Афганського храму у день пам’яті ветеранів-афганців прийшли рідні та бойові товариші загиблих. У храмі молилися члени українського Союзу ветеранів Афганістану, рідні та близькі загиблих.

Відразу після закінчення Літургії духовенство та віруючі хресним ходом вирушили до меморіалу воїнам-інтернаціоналістам, де була звершена заупокійна літія по всім спочилим у Афганістані.

«Сьогодні ми відзначаємо свято Стрітення. Але 29 років тому відбулася ще одна важлива зустріч – зустріч багатьох людей, які вийшли з війни і повернулися до мирного неба. І цей храм відкритий для того, щоб тут знаходили заспокоєння серця матерів, діти яких загинули, серця ветеранів Афганістану», — розповів настоятель храму, протоієрей Сергій Ющик.

Також настоятель зазначив, що кожного року кількість загиблих афганців, за якими звершується панахида у храмі, збільшується. Адже багато з ветеранів Афганської війни поклали своє життя у війні, що відбувається на сході держави.

«У нашому храмі сьогодні звершуються особливі молитви. Тому, що більше 300 афганців вже поклали своє життя, захищаючи цілісність нашої держави. І ми з особливою шаною згадуємо одного з активних прихожан нашого храму, Олега Івановича, посмертно Героя України, який багато доклав своїх зусиль для того, щоб цей храм існував, щоб у ньому молилися, щоб у ньому звершувалися наші соціальні проекти»,— зазначив отець Сергій.

Пам’ять загиблих воїнів-афганців вшанували в усіх єпархіях Української Православної Церкви.

У Свято-Варваринському храмі м. Первомайськ заупокійну літію очолив єпископ Вознесенський і Первомайський Олексій, у співслужінні духовенства єпархії.  За Богослужінням молилися представники адміністрації міста і району, Голова громадської організації воїнів-інтернаціоналістів Володимир Йонга, воїни, які проходили службу в Афганістані та інших гарячих точках, а також родичі загиблих військовослужбовців, представники ЗМІ, жителі та гості міста. Пізніше на території скверу воїнів-інтернаціоналістів відбувся урочистий мітинг-реквієм.

Керуючий Мукачівською єпархією Високопреосвященніший архієпископ Феодор з духовенством взяли участь у реквіємі, присвяченому 29-й річниці виведення військ з Республіки Афганістану, який відбувся навпроти кафедрального собору на честь Почаївської ікони Пресвятої Богородиці, що в м. Мукачево.

Біля пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам була звершена поминальна панихида за упокоєння їхніх душ. Представники влади та сотні людей прийшли для того, аби хвилиною мовчання та молитвою пом’янути героїв, котрі не боячись смерті мужньо віддали своє життя.

Місто Ізмаїл віддало почесті воїнам-інтернаціоналістам. У заході, який пройшов у Міському саду, де знаходиться пам’ятник загиблим воїнам-афганцям, взяли участь: адміністрація міста і району, представники депутатського корпусу, духовенство та мешканці міста.  Урочиста церемонія розпочалася з літії за загиблими воїнами, яку звершив єпископ Болградський Сергій, вікарій Одеської єпархії у співслужінні духовенства міста. Завершився захід урочистим покладання квітів, після чого кожному було запропоновано частування в пам’ять про загиблих воїнів.

 

Архієпископ Сєвєродонецький і Старобільський Никодим звершив заупокійну літію біля Свято-Георгіївської каплиці, що на території Христо-Різдвяного кафедрального собору. Вшанувати пам’ять загиблих воїнів в Афганістані і подякувати живим захисникам до меморіалу воїнів-інтернаціоналістів прийшли представники обласної та міської влади. Після закінчення мітингу-реквієму його учасники поклали квіти до каплиці.

З благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, священнослужитель єпархії протоієрей Костянтин Ланцов взяв участь у заході з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 29-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. Урочиста церемонія присвячена пам’яті загиблих проходила біля Меморіального комплексу «Воїнам-інтернаціоналістам» біля входу в парк Слави у місті Херсоні.

В цей день у всіх храмах Херсонської єпархії підносилися заупокійні молитви за загиблими під час війни в Афганістані та в бойових діях на території інших держав.

Секретар Конотопської єпархії протоієрей Богдан Никитюк у співслужінні протодиякона Василія Нисторяка звершили панахиду біля пам’ятника Воїнів Афганців, помолившись за спокій та спасіння  їхніх душ.

З благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа 15 лютого в усіх храмах Полтавської єпархії були піднесені сугубі молитви за воїнів-інтернаціоналістів.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 676

Залишити відповідь