У Неділю Торжества Православ’я Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив святкове богослужіння у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

25 лютого 2018 року, у Неділю першу Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив чин Торжества Православ’я та Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Гурій (Кузьменко), архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр та духовенство Лаври.

За богослужінням з нагоди святкування Торжества Православ’я також були присутні представники Посольств іноземних православних держав в Україні: Болгарії, Греції, Македонії, Молдови, Росії, Румунії та Сербії.

Неділя Торжества Православ’я пов’язана з VII Вселенським Собором 787 року, який встановив у Православній Церкві шанування ікон після тривалого періоду іконоборства. Саме ж свято виникло у 843 році і було присвячене остаточній перемозі над єрессю іконоборства. Тим самим в Церкві закінчився період  формулювання православного вчення про Христа, а ікона таким чином стала останнім наочним свідченням реальності Боговтілення. З тих пір відзначати Торжество Православ’я стали в першу неділю Великого посту, так як найперше його святкування у 843 році припало саме на цей день.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до численної пастви зі словом проповіді. Блаженніший Владика розповів про боротьбу Церкви з єресями в період Вселенських Соборів, про встановлення свята Торжества Православ’я,  а також пояснив, чому ми можемо шанувати святі ікони. “Нехай Господь допоможе нам мужньо берегти чистоту Православної віри”, – побажав Архіпастир.

За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

Після одпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав присутніх за богослужінням високоповажних Послів та представників Посольств країн, більшість населення яких сповідує Православну віру.

“Переживаючи сьогодні складні часи в нашій історії, ми сердечно вдячні вам, вельмишановні панове дипломати, за підтримку і солідарність з нашим віруючим народом. У свою чергу від імені духовенства та вірних Української Православної Церкви молитовно бажаю всім православним народам благословіння Божого, благоденства, миру і процвітання!” – побажав на завершення Блаженніший Владика.

Одразу після богослужіння у резиденції Предстоятеля в Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч Митрополита Онуфрія з представниками дипломатичного корпусу.

Нагадаємо, напередодні Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив всенічне бдіння у цьому ж храмі. 

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1644

Залишити відповідь