Синод наголосив на недопустимості втручання держави у внутрішні справи Церкви

14 березня 2018 року під час чергового засідання Священний Синод УПЦ висловив занепокоєння стосовно відкриття кримінального провадження Прокуратурою Запорізької області, що містить ознаки переслідування за релігійною приналежністю та носить політичний характер, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Члени Священного Синоду своїм рішенням (Журнал 1) висловити занепокоєння та зауважили, що дане кримінальне провадження з релігійним підґрунтям носить політичний характер і має на меті втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви. Вони констатували, що такими діями запроваджується нова схема у вигляді кримінального переслідування релігійної спільноти за те, що вона в своїй діяльності керується священними канонами та правилами, згідно з якими в Церкві не задовольняються потреби осіб з інших релігійних спільнот.

Також було наголошено, що, відповідно до міжнародного права, держава не має права порушувати автономію релігійної спільноти та у будь-який спосіб втручатись у її внутрішні справи. Релігійна спільнота самостійно визначає порядок та спосіб здійснення або не здійснення обрядів над особами з інших релігійних спільнот.

Синод вважає, що дане кримінальне провадження підлягає закриттю, оскільки представники Запорізької єпархії Української Православної Церкви діяли відповідно до законодавства України та на підставі канонів Святої Православної Церкви.

Спираючись на канони Святої Православної Церкви, керівний орган УПЦ підтвердив, що церковні Таїнства та обряди можуть звершуватися виключно над членами Церкви. А членство в Церкві отримується шляхом вільного прийняття Таїнства Хрещення.

Нагадаємо,  на сайті прокуратури Запорізької області з’явилась інформація такого змісту «… 11.01.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) стосовно вчинення окремими представниками Запорізької Єпархії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ-МП), ГО «Союз православний «Радомир» та іншими невстановленими особами умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, що спричинили тяжкі наслідки у вигляді виникнення сутичок та масових заворушень в Запорізькій області та інших регіонах України».

Підставою для відкриття кримінального провадження, на думку прокуратури, стало те, що «представники Запорізької Єпархії Української православної церкви Московського патріархату допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ-МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями».

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2016