Верховна Рада спростила процедуру нотаріального засвідчення підписів для релігійних організацій

Відтепер необов’язково нотаріально засвідчувати справжність підписів на новій редакції Статуту релігійної організації

13 березня 2018 року Президент України підписав Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» № 2275-VIII (проект № 4666 від 13.05.2016), що був прийнятий Верховною Радою України 6 лютого цього року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Інститут Держави і Церкви.

З набуттям чинності цього Закону стає необов’язковим:
1. Нотаріальне засвідчення справжності підпису (підписів) на новій редакції Статуту релігійної організації;
2. Нотаріальне засвідчення справжності підпису на передавальному акті та розподільчому балансі релігійної організації.

У такий спосіб ВРУ скасувала 2/3 додаткових обов’язків у частині нотаріального засвідчення підписів для релігійних організацій, які з’явилися із набранням чинності 2 листопада 2016 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» № 1666-VIII від 06.10.2016.

Однак, досі залишається незміненою норма про нотаріальне засвідчення справжності підпису на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи про внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, в тому числі змін до установчих документів.

Тобто релігійна організація повинна нотаріально засвідчувати справжність підпису (підписів) на своєму рішенні (наказі, розпорядженні, протоколі тощо) про внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, в тому числі змін до Статутів.

Вказані зміни наберуть чинності через три місяці з дня опублікування Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» № 2275-VIII від 06.02.2018 р.

Просмотров: 569

Залишити відповідь