Блаженніший Митрополит Онуфрій: Велика трагедія для людини вважати себе хорошою і не бачити своїх гріхів (+відео)

Піст і молитва відкривають людині, якою вона є насправді.

Блаженніший Митрополит Онуфрій під час своєї проповіді в Неділю преподобної Марії Єгипетської говорив про покаяння. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні Свята Церква нагадує нам про подвиг покаяння, який звершила велика подвижниця преподобна Марія Єгипетська. Чому саме сьогодні Церква згадує святу Марію?», — зазначив Предстоятель.

Мало хто з людей впадав в настільки страшні гріхи, як Марія Єгипетська, але навряд чи знайдуться серед нас спроможні повторити її подвиг покаяння, підкреслив Архіпастир.

«Ми не грішимо якимось кричущими гріхами, але особливо і не подвизаємося, не працюємо над тим, щоб духовно вдосконалюватися і стати святими. Ми живемо сірим життям, і у нас часто складається враження про себе, що ми непогані люди», — сказав він.

Людині, яка починає молитися і постити, відкривається її реальний стан.

«”Як це так? Я ж був непоганим, а виявився набагато гіршим, ніж уявляв собі”, — дивується такий християнин. Але це не він змінюється. Піст розвіює хмару зарозумілості, в якій кожен з нас знаходиться. І коли ця зарозумілість, самозакоханість розвіюється, ми починаємо бачити себе справжніх».

Від такої зустрічі з собою деякі люди впадають у відчай, вважаючи, що піст і молитва не допомагають, а шкодять.

«Це неправильно, — роз’яснив Блаженніший владика. — Піст і молитва відкрили людині те, ким вона є насправді і не потрібно у такому випадку впадати у відчай, нарікати. Потрібно згадувати подвиги святих отців, особливо преподобної Марії Єгипетської. 17 років вона грішила, пізніше 17 років боролася зі своїми пристрастями у пустелі. Після цього подвигу Господь дав їй звільнення, залікував її рани, і інші 30 років вона прожила в радісній молитві і тиші духовній».

По слову Архіпастиря, у наші дні важко повторити великі подвиги святих, але можна здійснювати маленькі подвиги, які також ведуть до спасіння.

«Нехай людина скаже всього три рази в день “Господи помилуй мене, я грішний, я недостойний!” — це вже буде добре. Можливо, ми не досягнемо святості преподобної Марії Єгипетської, але ми підемо по шляху спасіння, почнемо підніматися по лестивці духовного вдосконалення».

Його Блаженство закликав тих, кому здалося, що вони стали гіршими під час посту, не впадати у відчай, а здійснювати посильне покаяння. А тим, у кого такого почуття не виникло, просити, щоб Господь відкрив їм їхні гріхи.

«Якщо ми все ще вважаємо себе хорошими, то це велика трагедія для нас. Ми повинні просити, щоб Бог відкрив нам наші беззаконня. Тому, що блаженна та людина, яка побачить свої гріхи ще тут у земному житті і яка скаже про них “Боже, помилуй мене грішного!”. Для такої людини є надія на спасіння на небі у Христі Іісусі Господі нашому», — підсумував Митрополит Онуфрій.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1961

Залишити відповідь