Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, як готуватися до Причастя (+відео)

Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй проповіді у Великий Четвер наголосив на необхідності правильної підготовки до прийняття Святих Христових Таїн, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Архіпастир нагадав євангельські події, згідно з якими цього дня було встановлено Таїнство Євхаристії, «яке ми здійснюємо з тих пір кожен день по всьому світу і воно не припиниться до Другого пришестя Спасителя».

«Старозавітний агнець нагадував людям про Христа, Новозавітний Агнець, що преподноситься нам за Божественною літургією, з’єднує нас із Христом, — зазначив Блаженніший владика. — Тому, що це є справжнє Тіло Христове, справжня Кров Його».

Відповідаючи на питання, чому Господь дає нам Свої Тіло і Кров, Його Блаженство сказав: «людська природа зіпсована гріхом, а та людська природа, яку прийняв на себе Христос, — чиста, непорочна і свята».

Митрополит Онуфрій підкреслив, що, «як мала закваска заквашує все тісто», так і «Святі Тайни Христові перетворюють людську природу в таку, що мав Спаситель після воскресіння із мертвих».

«Тільки ця Божественна природа здатна вмістити в себе Вічне життя, — продовжив він. — Людина, яка не приймає Святих Тайн Христових, не може бути учасником Вічного життя, тому, що її природа не здатна вмістити в себе цей великий дар».

Предстоятель, підкресливши виняткову важливість Таїнства Євхаристії у житті християн, закликав ретельно готуватися до нього.

«Святі Тайни не можна приймати так просто — коли захотів, тоді прийшов. Ми повинні себе готувати до прийняття Тіла і Крові Христових, — зазначив Владика. — Спаситель перед тим, як встановити Таїнство Євхаристії, зняв з себе одяг, перепоясав себе рушником, налив води в умивальницю й умив ноги учням… Господь дав нам урок смирення. Перед прийняттям Святих Тіла і Крові Його, ми повинні постаратися змиритися — перед Богом, перед ближніми».

Змиряючись і віддаючи шану один одному, ми вшановуємо образ Божий, який є в кожному з нас, підкреслив Архіпастир. Він також закликав очищати свою душу для прийняття Святих Христових Таїн через молитву, піст, добрі справи.

«Ці чесноти приводять людину до покаяння, в усвідомлення своєї гріховності, своєї немочі, своєї зіпсованості. Ми хочемо щось зробити хороше, а у нас не виходить. Так ми дізнаємося, що без Бога нічого не значимо — тільки величаємося самі перед собою. Саме піст і молитва приводять людину в той стан коли, він починає вимітати зі своєї душі всілякий бруд. А з чистотою приходить в душу і смирення — супутник чистоти», — підкреслив Блаженніший владика.

«Перед тим, як прийняти Святі Тайни Христові, ми повинні помолитися, звершити піст і перед Богом у присутності священика сповідувати свої гріхи. Це є те приготування, яке потрібно для того, щоб ми спасительно, гідно прийняли в себе Святі Тайни — Тіло і Кров Христові», — зазначив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1153

Залишити відповідь