На Рівненщині православні українці відстоюють віру своїх батьків: чергові провокації філаретівців не знайшли підтримки

Представники «Київського патріархату» продовжують розхитувати міжконфесійний мир на Рівненщині та підбурювати жителів регіону покинути канонічну Православну Церкву і перейти у розкол. Проте їм це не вдається.

22 квітня 2018 року у селах Перемилівка та Мошків Млинівського району відбулися збори села, на яких вирішували «питання зміни юрисдикції» релігійних громад з УПЦ на «УПЦ КП». Попри агітацію філаретівців під час зборів та проведену напередодні роботу, селяни цю ініціативу не підтримали. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Збір підписів  у селах  Мошків та Перемилівка  прибічники «Київського Патріархату»  розпочали у Великодню суботу. Староста села Петро Дубчак ходив селом та агітував за «перехід»  релігійної громади УПЦ у лоно «Київського патріархату», про результати цієї роботи не відомо.

Священики Української Православної Церкви напередодні вирішили також з’ясувати ситуацію  у цих  селах і провели власне опитування. Протоієрей Василь Іванейко, благочинний Млинівського благочиння розповів: «Ми відвідали майже 80% осель у Мошкові і Перемилівці , і переконалися, що селяни у переважній більшості воліють лишатися у канонічній Церкві. У Мошкові серед опитаних тільки 5 людей  чітко висловилися на підтримку «УПЦ КП», а в Перемилівці голоси людей розділились таким чином: 70 % –  підтримують УПЦ, 15% – утримались, 15%- за «Київський Патріархат».

Пізніше активіст «УПЦ КП» Петро Дубчак анонсував збори, на яких людей запросив обговорювати перш за все питання святкування дня села, та як виявилося, це був тільки привід.

За повідомленням місцевих жителів, на зібрані людей було багато, тож сільський староста свою промову розпочав відразу з агітації. Селяни його ініціативу перейти у розкол не підтримали й переважною більшістю проголосували за те, щоб лишитися у лоні канонічної Церкви.

Ввечері того ж дня, після невдалих спроб прихильників «Київського патріархату» внести розбрат посеред земляків, до села Мошків прибула чудотворна ікона Матері Божої Межирицька «Життєподательниця», яку привіз єпископ Дубенський  Пимен. Зустріли святиню з хрестами та  хоругвами клірики Рівненської єпархії УПЦ та кілька десятків  місцевих жителів. Хресною ходою зі співом Пасхальних піснеспівів вони рушили до місцевої церкви на честь Архістратига Михаїла. Дорогою до молитовного ходу приєднувались усі бажаючі.

Владика Пимен разом  із священиками відслужили акафіст Божій Матері, під час якого підносилися молитви за припинення ворожнечі в селі та за  мир у країні. Звернувшись до своєї пастви,  єпископ закликав відстоювати віру своїх  батьків та бути справжнім прикладом християн, яких, по слову апостола, пізнають по любові, яку вони мають поміж собою.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1901

Залишити відповідь