Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія організаторам і учасникам ІХ Міжнародного конгресу медсестринства «Сучасне медсестринство. Актуальні питання реабілітації пацієнта та персоналу на різних етапах»

ОРГАНІЗАТОРАМ І УЧАСНИКАМ

ІХ МІЖНАРОДНОГО КОНГРЕСУ З МЕДСЕСТРИНСТВА

«СУЧАСНЕ МЕДСЕСТРИНСТВО. АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТА ТА ПЕРСОНАЛУ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ ЛІКУВАННЯ»

Дорогі браття і сестри!

У ці світлі пасхальні дні дозвольте привітати Вас сповненим радості та любові пасхальним вітанням:

Христос воскрес!

У всі часи лікування людини вважалося справою, з одного боку, почесною, а з іншого — відповідальною, нерозривно пов’язаною з самопожертвою і подвигом. Саме тому Святе Письмо закликає: Шануй лікаря честю по потребі в ньому; бо Господь створив його, і від Вишнього лікування (Сир. 38:1–2).

За церковним вченням, у природі людини тілесне і духовне перебувають в онтологічній єдності. Таким чином, у відповідності до основ християнської антропології, фізичне та духовне здоров’я людини також тісно взаємопов’язані. Стан душі здатний істотно впливати на самопочуття тіла, так само, як і через подвиги тіла здатна змінюватись душа. Святий апостол Павел, благословляючи древніх християн, писав: Сам же Бог миру хай освятить вас у всій повноті, і ваш дух і душа і тіло у всій цілості хай збережеться непорочно (1 Фес. 5:23). Саме тому і лікар, і священик покликані допомагати людям полегшувати їхні страждання. Вони зобов’язані добре розуміти один одного і чітко бачити, де між ними можлива діяльна та взаємокорисна співпраця. Професійна діяльність священнослужителя і лікаря завжди була об’єднана ідеєю служіння, яке нерозривно пов’язане з такими чеснотами як любов, милосердя та співчуття.

Саме тому однією з тем сьогоднішнього конгресу є обговорення шляхів взаємодії та формату співпраці медичних працівників і духовенства.

Важливу роль у загальних звершеннях медицини відіграє молодший медичний персонал. На плечах цих людей лежить левова частка тієї непростої, щоденної та навіть дещо одноманітної праці, яка так необхідна у справі одужання кожного пацієнта. Не буде перебільшенням стверджувати, що саме молодший медичний персонал покликаний формувати первинний образ медичного працівника в суспільстві та вселяти до нього довіру і повагу. Адже представники саме цієї ланки медичної справи часто проводять з хворими найбільше часу, а відповідно — розділяють їхні хвилювання, стверджуючи в надії на одужання.

Варто окремо згадати труд тих медпрацівників, які працюють у віддалених куточках нашої держави та несуть своє служіння у сільських амбулаторіях та фельдшерських пунктах. Часто від їхніх професійних дій в найбільш непередбачуваних обставинах залежить успіх подальшого лікування хворих.

Користуючись нагодою, хотів би подякувати всім Вам за Вашу самовіддану працю, яку в наш час можна без перебільшення назвати подвигом. Від теплоти ваших сердець, від терпіння та уваги залежить душевний спокій інших, стан їхнього здоров’я та навіть людське життя.

Усім працівникам медичної сфери, які присвятили своє життя благодатному служінню ближнім, бажаю допомоги Божої, здоров’я, довголіття, терпіння та любові.

 

 

 

 

+ ОНУФРИЙ

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

10 травня 2018 р.

м. Київ

Просмотров: 173

Залишити відповідь