Блаженніший Митрополит Онуфрій про політиків: кожен має займатися своєю справою (+відео)

Сучасні політики не здатні об’єднати Церкву, вони можуть тільки внести ще більше розділення.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй проповіді у Харкові 1 червня 2018 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель Української Православної Церкви нагадав про історичний досвід взаємодії держави і Церкви. Згадуючи період церковних розколів, спровокованих єрессю аріанства у IV столітті, Його Блаженство відзначив мудру позицію царя Костянтина Великого.

«У 313 році святий рівноапостольний цар Костянтин Великий видав знаменитий Міланський едикт про свободу християнства. Християнська віра стала рівною всім іншим, які існували на землі. Це була свобода, яка дала можливість і новий імпульс розвитку Церкви, поширення Її. Але диявол, який завжди бореться проти віруючих у Христа — проти будь-якої людини, але особливо проти того, хто любить Христа, почав іншу боротьбу: вже не фізичне знищення віруючих, він почав сіяти в невмілих людських умах помилки, тобто помилки в вірі. Помилка в вірі називається єрессю. І від єресей почалися розколи, Церква почала колотися. З’являлися лжевчителі-єретики, які неправильно вчили про Христа, про Пресвяту Богородицю, про Пресвяту Трійцю, про святі ікони, про Хрест. У зв’язку з цим свого часу збиралися Вселенські Собори — їх було сім, які відкинули всі єресі і передали нам чистоту святої Православної віри.

Святий цар Костянтин, будучи віруючою людиною, хотів подолати розкол, який утворився в Церкві внаслідок єресі аріанства. І він всіляко мирив єпископів, щоб вони подали один одному руки. Але миру не було. І цар зрозумів, що він не може примирити, об’єднати Церкву. Він скликав Перший Вселенський Собор — і доручив єпископам вирішити питання про об’єднання Церкви, вирішити питання про ту, єресь, яка існувала в той час. І святителі Божі, священики, диякони знайшли той царський шлях, яким повинна йти Церква, і показали людям, куди треба йти — де Христос. І Церква продовжила Свій хід — хід до Христа», — розповів Першосвятитель.

Сьогодні ж, зазначив Архіпастир, політики, які необізнані в церковних питаннях, хочуть влаштувати життя православного народу на свій розсуд.

«Ми любимо політиків — вони наші управителі, але Бог їм не дав ані розуму, ані здатності, ані права організовувати церковне життя, — підкреслив Його Блаженство. — …Тому ми повинні бути уважними і молитися за всіх, у тому числі за тих, хто по недосвідченість намагається “допомогти Церкві”, а насправді тільки Їй заважає. Політики втрутилися в справи Церкви в 90-ті роки і спровокували розколи. Вони не спроможні об’єднувати, вони здатні розділяти».

Блаженніший владика наголосив, що тільки священнослужителі, які отримали в Таїнстві Хіротонії особливі дари — дар розуміння правильного влаштування та організації церковного життя — можуть соборно вирішити питання розділень у Церкві.

«Священик отримує Таїнство Хіротонії, тобто посвячення в сан, і в цьому Таїнстві йому даються такі дари, яких інші люди не мають. І серед цих обдарувань, які даються священику, є дар улаштування, організації церковного життя. І священик може правильно вибрати шлях, куди він повинен йти, на що він повинен звернути увагу».

«Уявіть собі, що мені, священикові, запропонували полагодити космічний корабель. Я вам гарантую, якщо я його полагоджу, то він взагалі не буде літати, – продовжив Архіпастир. – Церква — це корабель небесний. Якщо людина не компетентна почне його лагодити, вона його ще більше зіпсує. Тому ми просимо політиків, щоб вони це зрозуміли. Не варто ображатися на нас. Просто потрібно усвідомити, що кожен повинен займатися своєю справою. Якщо політики будуть займатися політикою, Церква буде займатися спасінням людей, то у нас на землі буде як в Раю. Наша країна підніметься економічно і духовно  — розвиток буде гармонійним, всебічним. Але якщо я почну займатися політикою, а політики почнуть займатися замість мене Церквою, то у нас буде такий хаос, у якому ніхто не розбереться, і ніколи благополучного життя не буде».

Митрополит Онуфрій закликав зберігати чистоту Православної віри і молитися за всіх.

«Молитися за тих, хто нас розуміє, за тих, хто нас не розуміє, щоб Бог дав усім пізнання Божественної істини, здатність розуміти Божественну волю. Божественна воля майже ніколи не збігається з волею людини — тим більше тієї, яка не знає, як в церкві двері відкриваються. Ми будемо просити, щоб Господь дав розуміти заповіді Божі і творити волю Божу всім нам», — зазначив Блаженніший владика.

https://www.facebook.com/movchan180274/videos/1922508384460389/?hc_ref=ARS4WNmJQYs6sYOive-4R6d7PWZ0vVopxkV3A46yRd3XfH6uUMOqCde3kH3cik1SZ3c

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2748

Залишити відповідь