Діти повернулися із православного табору на Азовському морі й розповіли, як це було (фото, відео)

12 днів нового духовного досвіду, участь у культурно-мистецьких вечорах і «енергійне дослідження» моря – це основні три кити, на яких будується православний дитячий табір «Стежина ДобрА» Кіровоградської єпархії УПЦ, заявляють організатори.

З благословення митрополита Кіровоградського Іоасафа вже чотири роки поспіль вихованці недільної школи Свято-Успенського храму м. Єлисаветграда та діти Новоархангельського благочиння зустрічаються у чудовому місці під назвою гостьовий будинок «Київська Русь», яке межує з мальовничим степом та Азовським морем, на Арабатській стрілці. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує репортаж учасників про дитячий православний табір «Стежина Добра» у 2018 році, присвячений цього року темі «Церква – сім’я Святих».

Звісно, найперше – це спілкування з Господом. Таборята обов’язково кожен день розпочинали з молитви, відхід до сну також освячувався подячними і прохальними молитвами. Після читання молитовного правила, проповідник звертався зі словом повчання до присутніх. На вечірніх молитвах благовіствували завжди тільки діти.

Море. Чарівний ранковий бриз, освіжаюча прохолодна вода, блакитне чисте небо, гарячий пісок, незграбні морські альбатроси – зустрічали кожен день дітвору на пляжі.

На узбережжі, під мелодію морського прибою між дітьми влаштовувалися різні курси, спортивні та естетичні змагання. Прибережні аквагірки стали привабливим місцем для наших «стеженят». 10 метрів за 1.5-3 секунди. Швидкість, адреналін, солідний плюх у воду – ось простий алгоритм народження посмішок і радості.

В період всієї зміни було організовано три мистецьких вечори: відкриття, недільний концерт присвячений дню Захисту дітей та закриття зміни. Учасники табору які були поділені по загонах, демонстрували свої таланти та номери, які підготовлювали в період вільного часу.

Майстер-класи були невід’ємними частинками життя. Особливої уваги заслуговують екзотичні мандрівки на так звані «грязі», солоне і рожеве озера та гейзер.

Хто з нас в дитинстві не бажав стрибнути у грязюку, замазатися по самі вуха? А тут така можливість прямо на долоні. Перед тобою ще одне море, але – сіро-чорне. І ти, підсвідомо згадавши свої несповнені дитячі мрії робиш «плюх». І все, все біле стає сірим. Вимазавшись в лікувальну багнюку, згодом потроху починаєш шкандибати до солоного озера. Відчуваючи, що за 10 хвилин ходіння «цілющі ліки» на тобі засихають починаєш вже бажати омитися у воді. І ось вона перед тобою  – солоне озеро, у якому дійсно можна просто лежати, і навіть, читати газету. Гейзер. Місце справжніх гурманів гарячої води і пару. Лише відважним з нас вдалося зануритися по шию у доволі «розпечену» воду збагачену різними корисними мінералами і хімічними елементами.

Всім бажаючим місцеві жителі пропонують цікаву процедуру масажу під назвою «душ шарко». Розове озеро – місце неймовірної краси. До загальної картини рожевої води і білосніжних кристалів солі, які знаходяться прямо під ногами, хіба що не вистачає фламінго и пальм.

Воскресний день – час літургічного зібрання, участі у загальній службі, відчуття досвіду Вічності і Неба у нашому сірому житті. Певна річ, Євхаристія – Таїнство таїнств ,основа духовного життя, стала живою Реальністю і для наших «стежинчат». Саме причащаючись Тіла і Крові Христових відчуваєш себе частинкою Церкви Христової.

Тиха година – це справжнє випробування і для дітей, і для їх вожатих. Перші хочуть вирватися з двох годинного полону кімнати, а останні – чатують перших. Цього року проблему так званих «втікачів» нам вдалося вирішити впровадженням практики читання історій з життя святих на тихому часі. Духовному зору дітворі постали велетні православного духу як древності, так і нашого сьогодення. Довіра Господу, любов до людей, життя згідно заповідей Божих, оптимістичний і творчий погляд на життя – це ті доброчинності і принципи, які яскраво рясніють на сторінках повчань про святих.

Біосферний заповідник Асканія Нова – це унікальний куточок степу, якого досі не торкалась рука людини. Це не лише одне з семи чудес України, але і найстаріша степова цілина у світі.

Дендрологічний парк з його розмаїттям флори та фауни вражає своїм багатством та нагадує справжній оазис, оскільки існування та розвиток дендрологічного парку посеред степу можливо лише завдяки спеціальній системі штучного зрошення артезіанськими водами, якими багаті ці землі. Гармонія, ось що першим приходить на думку, коли перед очима відкривається Асканія Нова: тварини та птахи з Азії, Європи, Африки та Америки знайшли тут свій дім, надійно схований від руйнівного впливу сучасного світу.

Кожного вечора, після вечірніх молитов, ми бажали один одному солодких снів, а далі відбувалася духовна бесіда по загонах, де дітки зі своїми священиками обговорювали прочитане про святих та аналізували прийдешній день.

Ознайомитися з розкладом, координатами та програмами інших дитячих таборів можна ТУТ

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 591

Залишити відповідь