Делегація Священного Синоду УПЦ зустрілася з Патріархом Константинопольським Варфоломієм (оновлено, коментарі)

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, 23 червня 2018 року постійні члени Священного Синоду Української Православної Церкви: митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, митрополит Кам‘янець-Подільський і Городоцький Феодор і Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зустрілися з Патріархом Константинопольським Варфоломієм в його резиденції у Стамбулі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В зустрічі також взяли участь – заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та депутат Верховної Ради України В. В. Новінський.

Зі сторони Константинопольського патріархату під час зустрічі були присутніми митрополит Пергамский Іоанн, митрополит Гальський Емануїл, митрополит Смірнський Варфоломій, Великий архімандрит і архіваріус Великої Христової Церкви Вселенського Патріархату Віссаріон (Комзіас), а також Великий синкел архімандрит Амвросій (Хорозідіс).

Члени Священного Синоду прибули до Константинополя з метою отримання достовірної інформації від Патріарха Варфоломія щодо ініціатив можливого надання Томоса про автокефалію, а також з метою донесення позиції Української Православної Церкви щодо цього питання. Владики також розповіли Патріарху про поточну ситуацію в церковному житті України.

Від імені Блаженнішого Митрополита Онуфрія українські владики передали запрошення Патріарху Варфоломію надіслати свого представника до Києва на святкування 1030-ліття хрещення Київської Русі, де вже традиційно будуть брати участь представники всіх Помісних Православних Церков.

Спілкування пройшло у відкритій, відвертій, конструктивній та братній атмосфері. Під час перебування на Фанарі українська церковна делегація також відвідала патріарший собор св. Георгія Побідоносця.

Після завершення зустрічі її учасники дали коментарі для українських ЗМІ.

Митрополит Гальський Емануїл зазначив:

«Сьогодні під проводом Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія у нас була радість зустрітися, співпрацювати і говорити з делегацією Української Православної Церкви у нас в Патріархії на Фанарі.

Це була дуже корисна і конструктивна бесіда, під час якої ми обмінялися думками з приводу українського церковного питання, про яке всі так переживають. Вселенський Патріархат ніколи не переставав і продовжує цікавитися питанням вирішення церковної проблеми, яка існує в Україні, для встановлення миру, примирення і співпраці всіх груп в державі на її благо.

Ми переконані, що всі разом можемо співпрацювати і внести загальний внесок на благо України і вирішення даного питання. І сьогоднішня розмова була благословенним моментом для нас, і ми віримо, що у цьому спілкуванні і постійному діалозі ми досягнемо спільної мети на благо всієї Православної Церкви».

Також публікуємо коментар для ЗМІ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія повністю:

«Метою зустрічі було донести об’єктивну інформацію щодо тих проблем, які існують в Українському Православ’ї, а також почути від самого Патріарха про те, що активно говорять в засобах масової інформації, а саме про нібито бажання Святішого Патріарха Варфоломія дарувати Томос про автокефалію найближчим часом.

Зустріч була довгою і відвертою, кожен говорив своє бачення про ситуацію в Україні і не тільки в ній, тому що розколи існують не тільки в Українській Православній Церкві, а й у багатьох Помісних Православних Церквах, і ми повинні шукати ті шляхи, які допоможуть вилікувати ці розколи.

Кілька разів говорилося про неможливість легалізації розколу, питання потрібно ставити про його лікування. Образно кажучи іноді ліки не допомагають і ми тепер перебуваємо в пошуках того, що допоможе об’єднати наших братів, які довгий час знаходяться за церковною огорожею. Ми бачимо, що бажання Константинопольського патріарха, тобто тієї Церкви, від якої ми отримали хрещення, — допомогти в цьому питанні.

Святіший патріарх Варфоломій казав, що він не бажає втручатися в ситуацію, але хоче також допомогти, як людина відповідальна і перший серед рівних ієрархів всього Православного світу, вирішити дуже складне питання. Ми бачимо, що така відкритість будується на тому, що ми будемо шукати рішення на базі наших канонічних правил, а не так як кажуть в наших засобах масової інформації та деякі високопоставлені особи про те, що нібито питання вже вирішене. Ніхто ще не знає як питання може вирішиться, так як воно досить складне, але ми повинні робити все для того, щоб наші брати і співвітчизники, які знаходяться в розколі, повернулися в лоно Православної Церкви».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 8601

Залишити відповідь