Соціологи: Більшість українців байдужі до церковної автокефалії

Кожен третій громадянин байдужий до цього питання, кожен другий вважає, що до цієї теми не повинні долучатися представники влади, — свідчить опитування. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт Фонду «Демократичні ініціативи» ім. І. Кучеріва.

Згідно з результатами опитування, що було оприлюднено 27 червня і проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені І.Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, до питання створення в Україні автокефалії байдуже 35% усього населення, підтримує 31%, не підтримують 20%, 14% — не мали поняття стосовно цього. Загалом було опитано 2019 респондентів віком від 18 років.

«Значна частина населення у регіонах ставиться до пропозиції створення Єдиної Помісної Церкви байдуже чи не має певної відповіді (у Південному регіоні таких 66%, Східному – 62%, на Донбасі – 53%, у Центральному регіоні – 47%, Західному – 30%)», — зазначається в оприлюднених результатах.

Зокрема не підтримують ідею автокефалії переважно на Півдні (24% – проти, 9% – за), Сході (відповідно, 28% і 10%) та в Донбасі (18,5% і 28%).

Також, як зазначається, серед опитаних, які назвали себе парафіянами Української Православної Церкви, не підтримують цю ідею 40%, серед тих, хто назвав себе прибічниками УПЦ КП та УГКЦ, сказали «за» — 47%.

Щодо ролі влади у процесі створення в Україні ЄПЦ, більшість населення — 57% — вважають, що «представники влади не повинні долучатися до таких дій, 17% обстоюють думку, що представники влади можуть допомагати ініціативам, а 7% певні, що представники влади мають активно діяти у цьому напрямі за власною ініціативою».

Схоже на те, що інформаційний шторм, створений лобістами «Київського патріархату», спричинив до зворотнього ефекту. Суспільство переситилося гаслами про автокефалію з боку далеких від Церкви людей. Все більше українців вбачають у намаганні державних чиновників використовувати церковну тематику приховані спроби політичних технологій з відволікання уваги від важливих соціальних проблем.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 726

Залишити відповідь