Блаженніший Митрополит Онуфрій: Самокритика, а не осудження ближніх — шлях до спасіння (+відео)

Шлях до Царства Небесного пролягає через засудження себе та возвеличення інших, навіть тих, кого ми вважаємо грішниками.

Про це Блаженніший Митрополит Онуфрій сказав під час проповіді у день свята Різдва Іоанна Предтечі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель зазначив, що саме Іоанн Предтеча готував людей до прийняття Сина Божого, нашого Спасителя, і сьогодні він звертається до нас, сучасників, зі сторінок Священного Писання такими словами: «Покайтеся! Тому що наблизилося Царство Небесне».

Архіпастир розповів, що святий Іоанн Хреститель готував людей до зустрічі зі Спасителем через покаяння. «Коли людина, яка згрішила, каже: “Прости мене, Господи!”, то вона знову оновлюється. Як сліпий не може бачити світла, поки його роговиці не очистять, так і людська душа, скріплена гріхами, не може відчути Бога, зрозуміти Бога, поки не покається», — пояснив Блаженніший владика.

Як зауважив Предстоятель, «нині модно всіх критикувати, засуджувати, однак себе ставити вище за інших». Мовляв, «усі погані, а я добрий». За словами Його Блаженства, це є різновид гордині. Натомість людина має не когось критикувати, а — себе.

«Іоанн Предтеча говорить, що людина повинна засуджувати й принижувати себе, а інших, ближніх, — підвищувати. Навіть якщо вони, на нашу думку, цього не заслуговують… Якщо людина так робить, то вчиняє правильно, — підкреслив Блаженніший Митрополит Онуфрій. — Тому що Бог створив людину чистою, і Царство Небесне приготовлене для тих, хто очищує себе від гріхів».

Насамкінець проповіді Його Блаженство закликав усіх проводити життя у самокритиці, самозасудженні й покаянні та в любові до оточуючих нас людей, бо «це є той шлях, якому навчає нас Іоанн Предтеча, шлях, який веде нас до Неба».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 617

Залишити відповідь