Українська Православна Церква – найбільша конфесія України — коментар експерта з Німеччини

Науковий співробітник Центру вивчення Східної Європи при Бременському університеті (Німеччина) Микола Мітрохін розповів про статистику реальних релігійних громад, які діють в Україні. За його дослідженням, УПЦ майже в три з половиною рази переважає всі інші конфесії, які називають себе православними, а більшість громад «УПЦ КП» та «УАПЦ» дрібні, або існують лише на папері. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на особисту сторінку в фейсбук експерта.

фото фейсбук

Микола Мітрохин багато років досліджував релігійну ситуацію в Україні. Попри те, що за статистикою Мінкульту в 2017 році «Київський патріархат» мав би налічувати 5114 релігійних громад, реально ж існує не більше 2 – 2,5 тис. парафій цієї конфесії. Такі дані він отримав за результатами опитувань регіональних чиновників у сфері державно-церковних відносин, а також самих представників «УПЦ КП».  На думку Мітрохіна, причина такого дисбалансу полягає в масовій реєстрації фейкових парафій, за якими не існує ані реальних громад віруючих, ані культових споруд. До того ж, науковець стверджує, що за межами Західного регіону майже всі парафії «Київського патріархату» дрібні (до 25 осіб).

«Українська автокефальна православна церква» за даними Мінкульту мала б мати 1995 парафій (на кінець 2017 року). Однак, «реально існує — не більше 600», — зазначив Микола Мітрохин.

За його ж дослідженнями, Українська Православна Церква має найбільше парафій і налічує понад 10 тис. релігійних громад. Він наголосив, що: «всупереч розхожим теоріям про регіоналізацію України, основна частина її парафій знаходиться в україномовній центральній частині».

Тож, за нескладними арифметичними підрахунками можна зробити висновок, що за даними дослідження науковця з Німеччини, Українська Православна Церква в понад 3,5 рази переважає невизнані світовим Православ’ям  конфесії («УПЦ КП» та «УАПЦ»).

Мітрохін навів ще один важливий показник, який дає змогу оцінити співвідношення православних конфесій — це кількість чернецтва. Офіційні дані державної статистики говорять про те, що в «УПЦ КП» у 22 (!) рази менше ченців, ніж в Українській Православній Церкві.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

На головній фрагмент фото vera.foma.in.ua

Просмотров: 1218

Залишити відповідь