До 30-річчя відродження чернечого життя видано книгу «Батюшки святі. Духівники і старці Києво-Печерської Лаври»

Нова книга видавництва «Горлиця» під назвою «Батюшки святі. Духівники і старці Києво-Печерської Лаври» видана до 1030-річчя Хрещення Русі та 30-річчя відновлення чернечого життя в Києво-Печерській Лаврі з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія і намісника Лаври митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт обителі.

«Церковне життя наших днів дуже наповнене і різноманітне, а народ все одно озирається на всі боки — старців шукають. Навіть «мода» кажуть, пішла: неодмінно поїхати за порадою до старця. Чому так? Тому що шукають істинної духовності, розради і любові. Цією любов’ю, мудрістю і духовним багатством сповнені старці, про яких розповідає нова книга видавництва «Горлиця» під назвою «Батюшки святі. Духівники і старці Києво-Печерської Лаври»», — йдеться у анотації.

У книзі зібрані матеріали про видатних духовних наставників Лаври в період з ХIX по XXI століття, що представляють безцінне джерело духовної мудрості найдавнішого монастиря, який наочно показує традицію старчества і діяльного окормлення народу. Зрозуміло, духівників і старців в Лаврі було більше, ніж тих, про кого оповідається в книзі. Тут розказано про тих з них, про кого збереглися записи минулих років і про кого вдалося зібрати відомості в наші дні. До речі, матеріали знаходили від України до Латинської Америки, куди в роки гонінь шляхи Господні привели лаврських подвижників. Милістю Божою в книзі зібрані виняткового роду свідчення про чудотворення Печерських отців, аналогічні яким зустрічаються лише в древніх патериках і житіях великих святих. Крайнє здивування охоплює, коли усвідомлюєш, що подібне могло відбуватися не сотні і тисячі років тому, а в наш час. І більш того — що ми про це до сих пір не знали. Воістину ці старці такі ж чудотворці, щедро наділені дарами прозорливості, зцілення і розсудливості, як і їх прославлені попередники. Особливу ціну мають їх пророчі слова, багато з яких вже справдилися, а інші справджуються на наших очах.

Багато важливих біографічних відомостей про прославлених святих (наприклад, про прп. Кукшу (Величко)) і відомих духівників останнього часу уточнені і виправлені за архівними документами. Загальновідомо, яке значне місце зайняв в історії Церкви і духовного життя народу «Патерик Печерський». Але подальша агіографія монастиря в силу різних історичних причин не велась, за триста років подібна робота здійснена вперше. Книга, яка пропонується читачеві, заповнює цей пробіл, представляючи найяскравіші особистості Лаври, зосереджуючись на їх потаємному духовному житті. При цьому «Батюшки святі…» прибирають дистанцію між читачем і діючими особами, тут найдавніший жанр житійної літератури рухається назустріч простому сучасному читачеві, залучаючи навіть початківців і невоцерковленних.

Главу з книги «Батюшки святі. Духівники і старці Києво-Печерської Лаври» — спогади 92-річного духівника Києво-Печерської Лаври архімандрита Аврамія (Куяви) «РАНІШЕ БУЛА ЛЮБОВ І ПРОСТОТА. ТОМУ І СТАРЧЕСТВО БУЛО» можна буде прочитати на сайті Лаври.

Просмотров: 471

Залишити відповідь