На Сумщині урочисто відзначили 250 років Покровського кафедрального собору Охтирки

15 липня 2018 року, в день шанування чудотворної Охтирської ікони Божої Матері, відбулися церковні урочистості, присвячені 250-літтю Покровського кафедрального собору м. Охтирка, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

У день святкування архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій очолив Божественну літургію в Покровському кафедальному соборі. Йому співслужило понад 50 священнослужителів.

У храмі молилися близько 1,5 тисячі богомольців, серед яких — учасники кількох хресних ходів, що були прсвячені ювілею.

За традицією, відбувся хресний хід до місця, де у давні часи знаходився Покровський собор.

Біля каплиці владика Євлогій підніс молитви про мир в Україні.

Будівництво Покровського собору розпочалося 1753 року, на місці, де явилася чудотворна ікона Божої Матері «Охтирська». Сама Єлизавета Петрівна пожертвувала на будівництво Покровського собору 2 000 рублів сріблом, про що і записала власноручно в церковній книзі, яка зберігалася в соборі. Подальше будівництво велося на пожертви парафіян і на добровільні внески. Проект собору розроблявся в майстерні видатного зодчого В.Растреллі… Будівництво Покровського собору було завершене в 1786 році. 

Після подій 1917 року Покровський собор у Охтирці перетворили на складське приміщення. Під час Другої світової війни собор зазнав руйнувань. У повоєнний час, у 1960-х, місцева влада Охтирки мала намір знести собор, а на його місці збудувати готель чи універмаг, однак остаточно було ухвалено собор лишити і навіть здійснити відповідні реставраційні роботи. Та підносити тут молитви було заборонено.

6 квітня 1991 року в Покровському соборі міста Охтирки відбулося перше Богослужіння після багатьох років заборони.

Просмотров: 518

Залишити відповідь