На Рівненщині молитовно подякували Божій Матері за повернення захопленого розкольниками храму

День вшанування ікони Пресвятої Богородиці «Охтирська» для громади Воскресенського храму в Острозі пам’ятний — 11 років тому тут звершили своє перше богослужіння після двох років перерви.

15 липня 2018 року, в день святкування ікони Пресвятої Богородиці «Охтирська», у Свято-Воскресеньскому храмі м. Острог відбулося святкове Богослужіння, яке очолив вікарій Рівненської єпархії єпископ Дубенський Пимен, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт єпархії.

День вшанування ікони Пресвятої Богородиці «Охтирська» для Воскресенського храму в Острозі особливий і пам’ятний. Саме цього дня, після двох років — з 2005-го до 2007-го — невпинної боротьби з прихильниками «Київського патріархату», які намагалася заволодіти церквою, двері Свято-Воскресенського храму знову відчинилися для вірян Української Православної Церкви.

Після читання Євангелія єпископ Пимен звернувся до вірних зі словом проповіді. За Літургією були піднесені молитви за мир в Україні. На завершення було відслужено молебень.

До храму Острога чудотворний образ потрапив у 30-ті роки ХХ століття. Як розповідають старожили, у 1933 році, коли схід України потерпав від голоду, у місті часто-густо з’являлись прохачі: приносили свої пожитки і обмінювали на хліб. Поблизу Острога тоді проходив кордон, і винести велику кількість їжі за його межі практично не було змоги. Одного разу до населеного пункту зайшла невеличка група людей. Місцевий мешканець, за переказами, прийняв їх у себе і зголосився допомогти придбати зерно та перетнути кордон. Як винагороду, люди подарували містянину образ – це була ікона Охтирської Божої Матері. А він у свою чергу передав її до місцевої церкви. Згодом священнослужителі виявили на ризі образу синодальну печатку та надпис, які свідчили, що це істинне зображення новоявленого образу Охтирської Богородиці.

Просмотров: 1002

Залишити відповідь