Предстоятель благословив відкриття фотовиставки «Хресний шлях Лаври» (+відео)

22 липня 2018 року Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив відкриття масштабної фотовиставки «Хресний шлях Лаври», яке відбулося у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У заході взяли участь намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим, духовенство, чернецтво з різних країн світу.

Виставка присвячена 30-річчю відродження чернечого життя у Святій Успенській Києво-Печерській Лаврі. На ній представлені фотографії з історії Києво-Печерської Лаври дореволюційного періоду, періоду 20-30-х років XIX століття, коли гоніння на Церкву були найбільшими, воєнного та повоєнного періоду, часу, коли Лавра була закрита, а також фото Лаври після відродження в ній чернечого життя в 1988 році і сучасні види монастиря.

Ознайомитися з матеріалами фотовиставки запрошуються всі бажаючі. Вхід вільний під час звершення богослужінь в Успенському і Трапезному храмах.

Після відкриття для представників ЗМІ відбувся брифінг, під час якого Предстоятель і намісник обителі розповіли про значення Святої Лаври для України і Православного світу та відповіли на запитання журналістів.

«Свята Києво-Печерська Лавра є серцем України. Але й не тільки нашої держави, а й усіх держав, в яких живуть народи, які вийшли з купелі Хрещення на берегах Дніпра, — сказав зокрема Блаженніший Митрополит Онуфрій. — І свята Києво-Печерська Лавра є першим монастирем древньої Русі, де було запалено лампаду молитви. Цю лампаду запалив засновник обителі преподобний Антоній Печерський, який поклав початок свого чернечого життя на Святій Горі Афон, а звідти приніс і афонський статут, і афонську чернечу культуру, і дух Святої Гори. І з тих пір Лавра є духовним серцем для нашого народу. Ми радіємо, що Господь дав перетерпіти ті випробування, які були в радянський період, коли Церкву гнали, коли закривали монастирі… Лавра теж була закрита. Але Бог змилостивився над нами і знову подарував нам цю святиню. Вона була знову відкрита і в ній знову запалилася лампада молитви. І ми сьогодні святкуємо 30-річчя з дня відкриття святої Лаври, з дня, коли в ній знову зібралися ченці і продовжили добрий подвиг молитви за свій народ і свою землю. І цей подвиг ми здійснюємо до сьогоднішнього дня».

Читати інтерв’ю повністю: Блаженніший Митрополит Онуфрій: Києво-Печерська Лавра є духовним серцем нашого народу

Нагадаємо, що у боковому приділі Успенського собору Лаври 21 липня відкрилась виставка «Дім Пресвятої Богородиці». А 20 липня в актовій залі Києво-Печерської обителі відбулося відкриття Міжнародної конференції «Києво-Печерська Лавра – Афон – Єрусалим: єдність крізь віки».

Відео телеканалу 112

Просмотров: 540

Залишити відповідь