У Птичі розгорівся черговий скандал: розкольники осквернили храм, а потім звинуватили у цьому вірян УПЦ

Ряд українських ЗМІ, у тому числі «релігійних» розтиражували черговий фейк про Українську Православну Церкви. Інформацію  про те, що віряни УПЦ села Птича на Рівненщині занехаяли власний храм поширили прихильники «Київського Патріархату». Проте як виявилося, безлад та сигаретний попіл, за який радо декілька днів осуджувала інтернетспільнота вірян УПЦ, справа рук самих розкольників. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

3 серпня 2018 року церкву у селі Птича відчинили на один день, за рішенням суду,  для відспівування загиблого у зоні АТО воїна. Зранку цього ж дня прибічники «УПЦ КП» прийшли до храму, аби підготувати його для чину поховання односельця. Аліна Дубовська, активна прибічниця «Київського Патріархату», котра позиціонує себе ще й як журналіст,  знімала на відео увесь процес, коментуючи й обурюючись відношенням до святині.

«Як тільки ми отримали дозвіл  —  до церкви. Храм виявився у дуже поганому  стані, скрізь сліди мишачої життєдіяльності, павутиння та цвіль, скрізь цигарковий попіл», — намагається очорнити вірян УПЦ журналістка. Те, що релігійна споруда знаходиться у жахливому стані, це правда. Проте хто її лишив у такому стані? Перевірити представники, якої релігійної громади несли останніми чергування у птичанській церкві — це справа декількох хвилин.

Отож, у понеділок Страсної седмиці  церкву у селі Птича вкотре захопили прибічники «Київського патріархату». Як зрізали замки та входили у храм вони транслювали у прямому ефірі у соціальній мережі Фейсбук (а пізніше показали в сюжеті ТСН). Власне, тоді, виштовхавши  жінок, вірянок УПЦ,  вдаривши декілька разів при цьому одній з них по голові, зайняли  храм та забарикадувалися у ньому.

«Від того дня і два тижні поспіль у церкві чергували чоловіки, прихильники Київського патріархату,  — розповідає Марія Фурманець, вірянка УПЦ. — Я телефонувала на 102, повідомляла про їхню присутність в опечатаному храмі, говорила, що можу навіть назвати поіменно тих, хто всередині, однак міліція ніяких дій не приймала, давши мені зрозуміти, що то не моє діло».

За розповідями селян, зачинених всередині церкви розкольників, поліція вивела вночі після неділі Антипасхи. Це сталось після того, як через вибите вікно, один з правоохоронців  побачив клуби сигаретного диму.

Про те, що віряни УПЦ стежили за порядком у церкві, поки несли чергування,  свідчать  не лише публікації у пресі, а й самі розкольники. Зокрема, Степан Михальчук,  прихильник «Київського патріархату» ділився враженнями після відвідування релігійної споруди: «Яка у храмі чистота, навіть не здається, що він стільки років зачинений!».

Ще один закид активістки про те, що в храмі знайшли літературу видавництва Санкт-Петербургу та Москви, яку буцімто спеціально «підсунули звичайним простим селянам». «Ці книжки однозначно читалися, бо затерті палітурки, загнуті кутики, усі в масних плямах. В мене багато питань до органів: чому і навіщо  це все потрапило до храму?», — обурюється прибічниця «УПЦ КП».

Протоієрей Миколай Сисонюк, настоятель Свято-Успенської церкви у селі Птича абсолютно не здивований такій позиції своє колишньої прихожанки , каже лишень, що Аліна, знімаючи та фотографуючи літературу, могла б, принаймні, вказати якого року видавництво тих книжок.

Примірник «російської пропагандистської літератури», знайдений в храмі УПЦ с.Птича Аліною Дубовською

«У нас при храмі довго діяла церковна бібліотека і Аліна не може цього не знати , — говорить отець Миколай. — Я щоразу намагався  наповнити її  новими книжками, люди із задоволенням читали. Тільки от усім знайденим книжкам вже більше десяти років, видавали їх у кінці 90-х початку 2000 -х років».

За словами очевидців, щойно знявши замки  з дверей, на траву поблизу храму стали викидати особисті речі вірян УПЦ, котрі раніше несли чергування у своїй церкві, а також різні книги, а серед них Псалтир і Акафісник. Чим не вгодили активістам богослужбові книги, вони не спромоглися пояснити.

«Прикро, що люди  жили поруч , ходили один до одного у гості,  а тепер стали ворогами, — коментує протоієрей Григорій Стадник, настоятель церкви у селі Птича. —  І за моїми спостереженнями, так буде продовжуватись доти, поки влада  усіх рівнів буде зацікавлена у  цій ворожнечі, адже з їхньої згоди тепер друкуються матеріали сумнівного змісту у пресі, з їхньої згоди викидаються псалтирі та акафісники на землю, з їхньої згоди ми, повні власники  Свято-Успенської церкви досі ведемо богослужіння у пристосованому приміщенні».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1694

1 коментар

  1. Это ещё раз подтверждает только тот факт, что т.н. “Киевский патриархат”, это чисто политический, раскольнический и антиукраинский проект не имеющий никакого отношения к православию и к истинной православной вере (Канонической церкви). А, его сторонники ведут себя так же нагло, безбожно и невежественно как и властьдержащие покровители в современной Украине этого “проекта”. И, которые проводят свой т.н. “крестный ход” в виде первомайской демонстрации с политическими лозунгами, неся флаги и транспоранты, идя в шортах, майках и сланцах на босу ногу и непокрытой головой. Без молитв и икон.

Залишити відповідь