Унікальна православна парафія провела Всеукраїнський фестиваль для нечуючих в Одесі (фото, відео)

Православна громада Єлисаветинської парафії Одеси на честь свого 5-річчя провела Всеукраїнський фестиваль «У тиші» для нечуючих православних християн з усієї України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Форум, що проходив 4-5 серпня 2018 року, також був присвячений 100-річчю з дня мученицького подвигу великої княгині Єлисавети.

Вперше фестиваль був проведений два роки тому в Дніпропетровській області. Цьогоріч гостинно відчинив свої двері учасникам фестивалю Іверський чоловічий монастир м. Одеси. Єпископ Діодор, намісник обителі підкреслив: «Апостол нас вчить: мы не должны забывать страннолюбия и общения ,ибо такими жертвами  благоугождается Бог… Ми раді, якщо є можливість допомагати в таких заходах».

5 років тому митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел благословив протоієрея Святослава Мінаєва на будівництво особливого храму для нечуючих парафіян, враховуючи особливості їхнього психологічного сприйняття богослужіння. Дерев’яний храм на честь великої княгині мучениці Єлисавети був освячений 5 років тому.

Поступово там з’явилися особливі ікони, пов’язані з євангельською подією зцілення глухої людини. До 5-річчя громади була написана унікальна ікона, де слова людей, які зверталися до Христа, зображені на жестовій мові. Цю ікону повісили в храмі напередодні свята.

Протоієрей Святослав, настоятель Єлисаветинської парафії, так відповів на питання про цілі організації фестивалю: «У спілкуванні один з одним ми знаходимо істину. Ту, яка дає можливість наблизитися до Бога. Наближення до Бога це наближення до спасіння. Мета фестивалю — наблизитися до Бога, принести кожному спасіння, радість, спілкування… Головні слова Христа — любіть один одного. У любові проявляється вся повнота православної віри».

90 учасників із 8 міст України та Молдови дізнавалися про Одесу, як православне місто, помолилися біля його святинь, об’єдналися у Чаші Христовій за Літургією, яку священнослужителі та перекладачі супроводжували жестовим перекладом. Про значимість подвигу великої княгині Єлизавети Федорівни організатори розповіли за допомогою виставки.

Протягом декількох днів учасники мали змогу поспілкуватися на актуальні теми з життя православних нечуючих християн. Молоді громади переймали досвід православних громад з багаторічним стажем.

Протоієрей Дмитро Бойко — духівник нечуючих парафіян у Первомайську, Миколаївська області, розповів про значимість фестивалю для їх громади: «Наша громада молода. Вони як діти, які вчаться ходити. Вони побачили Київську, Одеську громаду – для них це послужило прекрасним прикладом, щоб триматися разом…».

Історія Одеси багата різноманітними подіями. Православний фестиваль «У тиші» вписав туди свою нову сторінку. Але головне — два серпневі дні в Одесі багатьом подарували море емоцій і радості.

Фото фейсбук

Просмотров: 424

Залишити відповідь