Блаженніший Митрополит Онуфрій: Людство сидить на пороховій діжці. Від нас залежить, коли вона вибухне

У своєму слові до вірних по закінченні богослужіння з нагоди четвертої річниці інтронізації Предстоятель подякував пастві за підтримку і молитви, а також розповів, у чому полягає завдання Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Мене часто запитують: “Які у Вас були плани, коли Вас обрали?”. Чесно кажучи, я не планував бути там, де я зараз перебуваю. Я думаю, що якщо б я навіть планував, то ніяких особливих планів не склав. Є така світська мода: ставити різні цілі. А у нас завжди одна мета, один план, один напрямок, один вектор – це вічне спасіння», — наголосив Архіпастир.

Блаженніший Митрополит Онуфрій додав: «Якщо подивитися на наших попередників, вони завжди перед собою ставили цю головну мету: не відпасти від спасіння, не випасти з церковного корабля. Тому що усі часи, усі епохи мали свої складнощі, і Церква, як боголюдський організм, в усі епохи намагалася знайти оптимальний дотик із цим світом і з’ясувати для себе, що ти повинен віддати кесареві, а що ти повинен віддати Богові».

Предстоятель звернув увагу на те, що не люди рятують Церкву, а все відбувається навпаки — Церква рятує людей, тому що «Церкву ніхто не зможе зруйнувати, але якщо ми відпадемо – ми загинемо».

Блаженніший Владика закликав віруючих, не дивлячись на обставини, «зберігати себе вірними Богові і зберігати ті канони, ті церковні настанови, якими Церква прожила у нас на Русі вже тисячу років, а взагалі в історії дві тисячі років, і якими Церква буде жити до кінця віку».

«Хоча світ пропонує нам інші закони, противні Богові, що обіцяють людині щось велике і незбагненне. Воно буде велике і незбагненне, але воно буде мати знак “мінус”. Тобто воно буде велике в негативному сенсі», – підкреслив Його Блаженство.

Одним із найважливіших завдань місії Церкви у світі Предстоятель назвав навчання людей Закону Божому: «Людина весь час йде. Ми йдемо вулицею, яка називається “Дорога до життя вічного”. На цій вулиці є свої правила, якщо людина не знає цих правил, то вона часто зазнає якихось катастроф або падає з цього шляху, сходить з нього. І ми вчимо людей, як йти цим шляхом, щоб не збитися з нього і щоб дійти до тієї мети, заради якої Господь нас прикликав».

Блаженніший владика також закликав віруючих не впадати у відчай, опиняючись перед потрясіннями, які відбуваються у світі.

«Сум’яття, війни, воєнні чутки, різні катастрофи, лиха – це все нагадує нам про те, що ми на землі живемо на пороховій діжці. І ця діжка повинна вибухнути, прийде такий час, коли вона вибухне. І наскільки швидко цей час настане, залежить від нас. Не від Бога, а від нас залежить – ми є запалювачами для цієї діжки. Якщо ми самі не запалимо її своїм гріхом, то вона буде так стояти ще багато років. Якщо ми будемо грішити, то гріх як вогонь, що палить людину та її душу, запалить цей порох і ми загинемо», — застеріг Архіпастир.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2164

Залишити відповідь