Релігійні організації України звільнили від сплати збору під час реєстрації (оновлено)

Верховна Рада звільнила релігійні організації від адміністративного збору за внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб під час державної реєстрації.

Народні депутати підтримали у другому читанні законопроект №6642 “Про внесення змін до закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань” (щодо оформлення документів релігійних організацій)”. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на РБК-Україна.

За документ проголосували 237 парламентарів.

Зміни внесені до статті 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»: “Адміністративний збір не справляється за державну реєстрацію змін до відомостей про професійні спілки, їх організації або об’єднання, а також про релігійні організації”.

Згідно з текстом документу, відповідне формулювання було доповнене словами “релігійні організації”.

У пояснювальній записці наголошується, що чинна редакція закону про держреєстрацію не передбачала сплати адміністративного збору релігійними організаціями, але в той же час і не містила чіткої норми про звільнення релігійних організацій від сплати такого податку, що несло в собі ризики корупції.

“Норми, якими регулюється процес державної реєстрації юридичних осіб (в тому числі, релігійних організацій) виписані недостатньо чітко, що допускає подвійне тлумачення і призводить до розбіжностей при їх застосуванні державними реєстраторами”, – говорилося в ній. Також зазначалося, що через нечіткість норми гальмувався процес реєстрації релігійних організацій, що “прямо порушує конституційне право на свободу ведення релігійної діяльності”.

Слід зауважити, повідомляє Інститут релігійної свободи, що головною метою законопроекту № 6642 було звільнення релігійних організацій від вимоги нотаріального посвідчення установчих документів під час державної реєстрації. Однак за наполяганням Ніни Южаніної, голови Комітету з питань податкової та митної політики, в чинному Законі збереглася вимога щодо нотаріального посвідчення підписів на протоколі загальних зборів чи рішенні іншого органу управління релігійної організації, до компетенції якого відноситься право прийняття нової редакції статуту чи внесення змін до відомостей про юридичну особу.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 861

Залишити відповідь