Представник УПЦ взяв участь в міжнародній конференції для монахів у Польщі

3-4 вересня 2018 року з благословення Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Сави в Благовіщенській Супрасльській Лаврі відбулася щорічна міжнародна конференція для монахів. Цього року форум був присвячений темі «Типологія молитви і чернечих богослужінь». Від Української Православної Церкви участь у зібранні взяв насельник Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

На зборах були присутні ієрархи Польської Православної Церкви, представники монастирів Польської Церкви, а також учасники зі Святої Гори Афон, Києва та інших країн.

Пленарне засідання відкрив єпископ Супрасльський Андрій, намісник Супрасльської Лаври, голова Відділу у справах монастирів Польської Православної Церкви. Владика Андрій у своєму вступному слові зазначив, що древня чернеча традиція прийшла на польські землі з Афону і з Києва, тому йому дуже приємно бачити в числі учасників конференції ченців зі Святої Гори та України.

Представник на форумі голови Синодальної комісії у справах монастирів Української Православної Церкви митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла архімандрит Агафон (Опанасенко), помічник благочинного Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври передав вітання митрополита Павла.

«Відрадно, що обговорення теми православного чернецтва проходить в країні, де, незважаючи на те, що більшість населення сповідує іншу віру, Православна Церква знайшла своє місце і зайняла гідну нішу як в державі, так і в сім’ї Помісних Православних Церков», — йдеться у слові намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Владика нагадав, що «головне призначення християнина – бути маяком, який дає напрямок всьому світу на істинний шлях до Бога» і «особливе місце в цьому діланні займає чернецтво». «Давня чернеча традиція прийшла на польські землі з Афона і з Київської землі, – зазначив намісник древньої обителі. – На Святій Горі зберігаєть все те, що заповідали їм святі подвижники давнини. Ці ж заповіти в міру своїх сил виконує і братія Києво-Печерської Лаври, і Супрасльскої обителі, і кожного монастиря, де зараз жевріє лампада чернечого життя».

Під час роботи конференції були зачитані доповіді на тему «Релігійне життя і молитва в окремій Святогірській кіновії» (ігумен Єлисей (монастир Сімонопетра, Свята Гора Афон)), «Зміст і практика співу богородичних канонів в слов’янській і грецькій традиціях» (ієромонах Павел (Карчевський)), «Місце агріпнія в монастирській програмі» (настоятелька монастиря «Живоносне Джерело» Хрісопігі в Ханьї (о. Крит, Греція) ігуменя Феоксенія)), єпископ Семятичський Варсонофій поділився з аудиторією своїми дослідженнями про важливість послуху і смирення в монастирському і церковному житті.

Завершальною частиною зібрання стала Божественна літургія, яку очолив єпископ Гайновський Павел.

Коротка довідка

Супрасльський Благовіщенський монастир (пол. Monaster Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Supraślu), або Супрасльська лавра (Ławra Supraska) — православний монастир в місті Супрасль на Підляшші на сході Польщі. Найбільш значимий центр Православ’я на території Польщі, традиційний оплот Польської Православної Церкви. З обителі походять такі реліквії, як Супрасльський рукопис і Супрасльський літопис.

Супрасльський монастир був заснований у 1498 році магнатом Олександром Ходкевичем в Грудек, що знаходився тоді в складі Великого князівства Литовського. Нову обитель заселили монахи київських монастирів.

За матеріалами orthodox.pl, monasterium.ru, lavra.ua

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 880

Залишити відповідь