Призначення екзархів поки що не означає створення в Україні нової церковної структури — коментар прот. Миколая Данилевича

Заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків УПЦ  протоієрей Миколай Данилевич у себе на сторінці у Фейсбук роз’яснив, що означає призначення Константинопольським патріархатом екзархів у Київ, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Нагадаємо, Константинопольський патріархат заявив, що відряджає до Києва своїх екзархів з США і Канади — архієпископа Памфільського Даниїла і єпископа Едмонтонського Іларіона. Повідомлення про це сьогодні з’явилося на сайті ec-patr.org. З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви зробив заяву, що «призначення екзархів є грубим порушенням канонічної території Української Православної Церкви».

«Екзарх – в даному випадку означає посланець, легат. Як правило, Константинопольський Патріархат екзархами називає уповноважених осіб або комісію для розгляду якихось питань», — зазначив протоієрей Миколай Данилевич.

Він повідомив, що це поки що не означає відкриття екзархату, як церковної структури.

«В даному випадку це означає комісію, яка в односторонньому порядку, без погодження з канонічною УПЦ, була створена Константинопольським Патріархатом, і яка буде приїжджати в Україну для спілкування з різними сторонами на предмет створення автокефальної Церкви».

Протоієрей Миколай підкреслив, що сам спосіб дій Константинополя суперечить канонам: «єпископи з будь-якої Помісної Церкви можуть приїжджати на територію іншої Церкви, а тим більше вчиняти якісь дії, лише з дозволу Предстоятеля місцевої Церкви. Ані запрошення, ані дозволу на вищезазначені дії Блаженніший Митрополит Онуфрій не давав», — наголосив заступник Голови ВЗЦЗ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 5985

Залишити відповідь