У Мінкульті невдало пояснили ситуацію з описом майна УПЦ

В Міністерстві культури заявили, що не мають відношення до створення комісій з обліку майна релігійних громад УПЦ. Мінкульт приписує дану ініціативу місцевим чиновникам. У своєму коментарі для Інформаційно-просвітницького відділу голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов поставив під сумнів дані заяви.

У Міністерстві культури у відповідь на запит “Української правди”, зазначили, що у своїй роботі відомство керується Конституцією та Законами України. «Міністерство культури жодних наказів про створення комісії з обліку майна релігійних громад УПЦ не видавало», — йдеться у листі.

У відповідь на це Голова юридичного відділу УПЦ звернув увагу на те, що у листі генерального директора національного заповідника «Глухів», надісланому голові Спасо-Преображенської громади УПЦ чітко зазначалося: «комісія з обліку та реєстрації наявних історико-культурних цінностей» була створена саме «на виконання факсограми Міністерства Культури Україні від 18.09.2018 року №18/18».

«Тобто саме Мінкультури дав вказівку провести певні заходи, — зазначив протоієрей Олександр. — Окрім того заповідник підпорядковується Мінкульту, і вони просто не могли не виконати цих вказівок».

Священик пояснив, що «вказуючи на свою непричетність до даної ініціативи, чиновники говорять, що не видавали наказів, але це не важливо у вигляді чого був оформлений документ,  важливо, що це була вказівка із Мінкультури». «Вони не спростували фактів, викладених у листі», — підкреслює він.

Натомість у Міністерстві культури спробували перекласти вину за скандальні протизаконні дії свого підконтрольного відомства на його керівництво.

«…Припускаємо, що наказ генерального директора Національного заповідника “Глухів” Мошик І.В. № 71 від 18 вересня 2018 року був виданий в результаті розгляду звернення народного депутата України Шухевича Ю.-Б.Р. від 04.09.2018 № 04-35/Ш-040918 стосовно загрози вивезення історико-культурних цінностей із релігійних споруд Української православної церкви», — заявили у Мінкульті та повідомили, що 24 вересня зазначений наказ був скасований.

«Окрім цього підставою для появи наказу про перепис та обліку майна УПЦ була саме факсограма із Мінкультури, а не звернення народного депутата», — наголосив протоієрей Олександр Бахов.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1527

Залишити відповідь