У Святогірській Лаврі тисячі вірян молитовно святкували Собор Святогірських святих (+відео)

24 вересня 2018 року у Свято-Успенській Святогірській Лаврі пройшли урочистості на честь Собору Святогірських святих. Понад 200 священиків і тисячі вірян молилися за богослужіннями, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу обителі.

Напередодні ввечері у Святогірській Лаврі служилося всенічне бдіння, яке звершили п’ять архієреїв.

У день свята богослужіння в обителі почалися з 5:00 в Покровському храмі. О 7:00 був відслужений водосвятний молебень святим преподобним отцям Святогірським. Освячення очолив митрополит Святогірський Арсеній.

Пізніше у Свято-Успенському соборі відбулася урочиста зустріч митрополита Луганського і Алчевського Митрофана, який очолив святкову Божественну літургію. Його Високопреосвященству співслужили: митрополит Святогірський Арсеній, вікарій Донецької єпархії, намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври; митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей; архієпископ Краснолиманський Аліпій, вікарій Горлівської єпархії; архієпископ Макіївський Варнава, вікарій Донецької єпархії; архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим; єпископ Добропільський Спиридон, вікарій Горлівської єпархії, а також духовенство з різних єпархій Української Православної Церкви. Всього в Божественній Літургії святкового дня взяло участь понад 200 священиків.

Під час богослужіння пролунали молитви про мир в Україні та про збереження єдності Святого Православ’я.

Митрополит Святогірський Арсеній звернувся до віруючих зі словами проповіді.

Владика розповів про духовний подвиг Святогорських святих. Також митрополит Арсеній, торкнувшись злободенне питання, пов’язане з загрозою єдності Святого Православ’я, твердо позначив позицію Української Православної Церкви: «Предстоятель нашої Церкви, та владика Павел з Києво-Печерської братією, і владика Володимир з Почаївської братією, і ми з братією є одностайні — ми категорично проти автокефалії».

Продовжуючи цю тему, намісник Святогірської Лаври зазначив, що «єдине, що потрібно змінити сучасній людині, в тому числі і політикам, — це своє гріховне життя на праведне життя». А державним мужам владика Арсеній побажав зайнятися справами державними, справи Церкви надати право вирішувати Блаженнішому Митрополиту Онуфрію і архіпастирям і пастирям, поставленим пасти стадо Церкви Христової. Згадуючи слова 67 псалма пророка Давида, владика побажав своїй пастві, щоб «нехай одностайність і однодумство дарують нам мужність благодаттю Божою у стоянні за правду, у стоянні за канонічний устрій нашої Матері-Церкви.

Після закінчення Божественної літургії відбувся урочистий хресний хід з іконою Собору преподобних отців Святогірських до монастирської площі, де також звершили молебень Святогірським святим.

Потім було проведено екскурсії для паломників Святогірської Лаври.

Цього року виповнилося 10 років із дня прославлення Собору преподобних отців, що у Святих Горах на Донці просіяли, яке відбулося 12 липня 2008 р. До Собору Святогірських отців увійшли 17 святих: святитель Іларіон, єпископ Крутицький, преподобні Фаддей, Рафаїл, Арсеній, Герман, Софроній, Феодосій, Кіпріян, Іоанникій, Лонгин та Ісаакій, преподобний Іоанн Затворник, преподобносповідники Іоїль, Трифон, Михаїл та Іоанн, преподобний Феофіл, Христа заради юродивий.

Просмотров: 786

Залишити відповідь