Слово на вручення жезла Нестору (Доненку), єпископу Ялтинському, вікарію Сімферопольської єпархії

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ НЕСТОРУ (ДОНЕНКУ),

ЄПИСКОПУ ЯЛТИНСЬКОМУ, ВІКАРІЮ СІМФЕРОПОЛЬСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

Преосвященний єпископе Несторе,

возлюблений у Христі брате!

Ми, народ Божий та твої собрати архієреї, які згідно з Промислом Божим послужили твоєму обранню та рукопокладенню, вітаємо тебе на новому шляху до спасіння і, водночас, молимо Бога, щоб Він допоміг тобі у цьому майбутньому служінні на ниві Господній.

Ти призваний в єпископський сан на труди в нелегкий час для всієї Православної Церкви. Час, коли архієрею особливо потрібно піклуватися не тільки про кожного священика, але й з жертовною відданістю служити кожному члену Церкви Христової. Господь наш Іісус Христос, створивши цей світ разом з Отцем і Святим Духом, у свій час побачив, що людина не оцінила всі даровані їй багатства. Однак, не звертаючи уваги на таку несправедливість, Він приніс у жертву найдорожче — Своє життя, щоб мав можливість жити кожен із нас. Ось і від сьогоднішнього дня Богом ввірена тобі нова паства чекає від тебе ще більшої самовідданості, жертовності, любові та всіх тих чеснот, які приведуть усіх вас до спасіння. Постійно пам’ятай слова св. ап. Павла: Подвизайся добрим подвигом віри, держись вічного життя, до якого ти і покликаний, і сповідував добре сповідання перед багатьма свідками (1 Тим. 6:12).

У скорботах нехай тобі прикладом буде Спаситель, місія Якого стала важкою, через муки, але разом з тим і величною, бо Він спас увесь рід людський, а тебе, як архієрея, наділив дарами, які не можуть бути порівняні ні з якими земними благами. Щоб зберегти ці дари, і більше того, їх примножити, потрібно бути готовим до подвигу віри. Священномученик Анатолій (Грисюк), митрополит Одеський і Херсонський каже: Потрібно, аби дух віри оживляв усі наші справи, великі й малі, і щоб проміння вічного життя їх освітлювали і зігрівали. Ми призвані до вічного життя, яке нероздільно зв’язане з цією великою метою подвигу віри.

У свій час святитель Василій Великий порівнював Церкву з кораблем посеред великої бурі, який вночі гріха боровся проти різних єресей. Сьогодні захист православної віри полягає в збереженні єдності духу та вірності Христу. Не бійся ворогів, бо вони не вороги твоєї пастви, а вороги Самого Христа. Тому ти не беззахисний. З тобою Той, Хто помазав тебе своєю благодаттю, та багаточисленні Святі твого краю.

Ти відомий як науковець та видавець багатьох книг про святих Новомучеників, кров яких оросила землю нашої земної Батьківщини. Старайся триматися їхніх настанов не впадати в крайнощі і йти дорогою, якою йшли вони. На цьому наголошує святитель Григорій Богослов, який даючи пораду своїй пастві, просить їх: Йдіть царською дорогою, не ухиляючись ні направо, ні наліво, та під керівництвом Духу прямуйте вузькою дорогою, як широкою.  Тоді все у нас матиме добрий успіх і в цьому житті, і в майбутньому випробуванні в Христі Іісусі Господі нашому. Єпископ ніколи не керується законами гріха, які приводять лише до тілесних насолод, але разом з пророком Давидом закликає до Бога: Испытай мя, Господи, и виждь, аще путь беззакония во мне, и настави мя на путь вечен (Пс. 138:23-24).

Преосвященний єпископе Несторе! Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви та на проханя Високопреосвященнішого митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря, ти направляєшся йому в помічники. Ти тривалий час ніс різні послухи в цій єпархії та добре знаєш місцеві реалії життя. Якщо з надією на Бога ти об’єднаєш свій досвід і довіришся мудрому владиці Лазарю, то твоє майбутнє служіння дійсно стане угодним Богові. Слухайся свого митрополита у всьому та без його благословення нічого не роби.

Прийми цей жезл, благослови народ Божий, і нехай допоможе тобі Христос повернутися до Нього, достойно звершивши свою єпископську місію, як колись повернулися сімдесят апостолів з радістю промовляючи: Господи! І біси коряться нам в ім’я Твоє (Лк. 10:17).

 

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

 

27 вересня 2018 року

м. Київ

Просмотров: 1075

Залишити відповідь