Київський суд розгляне позов про втручання Президента у церковні справи (оновлено)

Правомірність релігійних ініціатив Петра Порошенка розглянуть в окружному суді Києва.

Окружний адміністративний суд Києва 1 жовтня 2018 року прийняв позов ГО «Неурядова організація верховенство права» щодо компетенції влади України втручатися в діяльність Церкви та релігійних організацій. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Окружного суду Києва.

«Позивач просить суд встановити відсутність компетенції (повноважень) глави держави  втручатися у діяльність церкви та релігійних організацій, зокрема, шляхом підписання та направлення звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні, яке в подальшому було підтримано Верховною Радою України відповідною постановою», — йдеться у повідомленні.

Суд відкрив провадження у даній адміністративній справі та призначив на 13 листопада підготовче засідання.

Як пояснив газеті “Вісті” автор позовної заяви, старший партнер адвокатського об’єднання “Могильницький та партнери” Сергій Ковальов, рішення подати позовну заяву до Президента було продиктовано напругою, яка існує в суспільстві стосовно релігійного питання. “Думки роздвоїлися: хтось каже, що президент мав право звернутися до Константинополя, хтось – що у нього таких прав немає. Хто повинен поставити крапку в цьому питанні? – Звичайно, суд, адже ми живемо в правовій державі, – сказав Ковальов. – Майже напевно, справа не зупиниться на першій інстанції: будуть ще й апеляція, і касація”.

В якості аргументів “Верховенство права” приводить статті Конституції, згідно з якими Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а також статті Закону “Про свободу совісті та релігійні організації”. “Згідно з ч.4 ст.5 закону держава не втручається в діяльність релігійних організацій, не фінансує будь-які організації, створені за принципом ставлення до релігії, – зазначають позивачі. – В порушення положень Конституції та закону відповідач … підписавши і направивши звернення , втручається в діяльність релігійних організацій шляхом ініціювання перед світовою релігійною організацією (Вселенський Патріархат) … створення в Україні нової православної церкви”.

Просмотров: 1566

1 коментар

  1. Президенту Украины закон вообще не писан (сам себе Конституция), хочет узурпировать вообще всю власть в стране, стать еще и “духовным лидером”.

Залишити відповідь