У Мінкульті заявили, що Кабінет міністрів може забрати лаврські монастирі в УПЦ

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш сказав в інтерв’ю «Главкому», що держава може відібрати в Української Православної Церкви Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру та Свято-Успенську Почаївську Лавру. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на «Главком».

За його словами, нижня частина Києво-Печерської та Почаївська Лаври передані Церкві на 50 років в оренду. «Лаври у державній власності… Держава надала оренду, і в прерогативах державних органів вирішувати її подальшу долю», — сказав зокрема чиновник.

За словами Андрія Юраша, якщо «буде зрозуміло, що при передачі Лавр в оренду існували порушення, то це може стати підставою для перегляду договору». Він додав: «Це питання в компетенції Кабінету міністрів».

Нагадаємо, у вересні вимога відібрати в УПЦ Лавру з’явилась у форматі петиції на сайті Кабміну. Також на адресу Києво-Печерської Лаври надходили погрози. Про це повідомляв намісник Свято-Успенської Києво-Печерської обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел і закликав вірян посилити молитви про православні святині України. 

Раніше керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній заявив, що «націоналістичні групи отримали вказівку 14 жовтня здійснити провокації в Києво-Печерській та Почаївській лаврах». Владика зазначав, що не сумнівається, що віруючі канонічної Церкви захищатимуть святині. Митрополит Антоній підкреслював, що в УПЦ ніхто не закликає до агресії, а лише попереджає: «Люди, не дай Боже, не зробіть такий крок, який може призвести до конфліктів, і конфліктів серйозних».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2879

Залишити відповідь