Привітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія організаторам, гостям і учасникам Міжнародної конференції «Стратегії примирення. Роль церков в Україні»

ОРГАНІЗАТОРАМ, ГОСТЯМ І УЧАСНИКАМ

МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

«СТРАТЕГІЇ ПРИМИРЕННЯ. РОЛЬ ЦЕРКОВ В УКРАЇНІ»

 

Дорогі брати і сестри!

Радий привітати Вас з нагоди відкриття Міжнародної конференції «Стратегії примирення. Роль Церков в Україні». Організатором конференції виступає міжнародна група «Примирення», яка об’єднує представників християнських конфесій чотирьох країн: Німеччини, Польщі, Білорусі та України. Українська Православна Церква завжди підтримувала діяльність групи «Примирення», делегуючи до її складу своїх офіційних представників та надаючи сприяння у проведенні робочих зустрічей та конференцій групи.

Актуальність теми сьогоднішньої конференції важко переоцінити. Україна переживає вкрай непростий, можна впевнено сказати — доленосний етап своєї історії. Кілька років триває збройне протистояння на Сході нашої країни, в суспільстві не вщухають напружені дискусії з приводу подальших шляхів розвитку нашої держави. Однак, для всіх нас очевидно, що шлях України до майбутнього може пролягати тільки через глибинне суспільне примирення.

Примирення — це важливе поняття, в якому можна виділити кілька змістовних пластів. Для нас, християн, примирення — це ключове положення християнського вчення. Центральним пунктом нашої віри є примирення людини з Богом. Сенс нашого життя — це шлях до Бога через примирення у Христі. Ми долаємо власний гріх і власну недосконалість в єднанні з Христом. Через Христа ми примиряємося з Богом. Отже, примирення — це наш шлях до досконалого життя у Христі.

Однак, примирення з Богом неможливе без примирення з нашим ближнім. Любов до Бога проявляється у нашій здатності знайти мир з тими, хто нас оточує. Апостол Іоанн Богослов прямо пише, що не може любити Бога той, хто ненавидить свого брата (1 Ін. 4, 20). Це означає, що на християн у цьому світі покладено місію примирення. Любов до ближнього — це наріжний камінь християнської етики.

Разом з тим примирення має і суто земний, суспільно-політичний вимір. Жодна людська спільнота не може розвиватися, якщо в ній тривають конфлікти і протистояння. Тому шлях і до земного добробуту завжди проходить через примирення.

Сьогоднішня конференція унікальна тим, що її організатори та учасники намагаються дивитися на примирення з різних ракурсів. Група «Примирення» об’єднує християн. Тому примирення для них – це не просто компроміс між людьми. Примирення — це дар від Бога. Отже, суспільне примирення не можна розглядати у відриві від духовного стану суспільства, від наших взаємин з Богом.

Українська Православна Церква за кожною літургією молиться за мир в Україні. Ми просимо Бога подати нам цей безцінний дар — примирення. Інколи нам здається, що компроміс неможливий, що різниця у поглядах з нашими опонентами настільки принципова, що подолати її не можна. Однак, ми маємо завжди пам’ятати, що з нами Бог. Саме Господь має подати нам дар примирення, а ми маємо бути завжди відкриті до Бога, до Його всеблагої волі.

Звісно, що покладання на волю Божу не означає відмови від власне людської активності. Ми маємо шукати шляхів до миру. Саме тому наша Церква цінує діяльність групи «Примирення». Сподіваюся, на сьогоднішній конференції ми почуємо ґрунтовні доповіді, які допоможуть нам глибше усвідомити можливі стратегії примирення, шляхи до справжнього миру.

Користуючись нагодою, хочу ще і ще раз наголосити, що Українська Православна Церква прагне миру на Українській землі. Ми завжди виступали і виступаємо за територіальну цілісність та державний суверенітет України. Ми відкриті до співпраці з державними органами, політичними силами, українськими та міжнародними громадськими організаціями, щоб досягти міцного миру на Українській землі.

Україна вже не вперше стає місцем проведення конференцій групи «Примирення». У цьому році до підготовки конференції особливих зусиль доклали представники Української Православної Церкви. Хочу відзначити плідну роботу Фонду «Академічна ініціатива», який дбає про підвищення рівня богословської освіти в нашій Церкві та розвиває співпрацю з іноземними академічними, навчальними та науковими установами.

Вітаю усіх іноземних гостей і учасників конференції у Києві. Сподіваюся, перебування в Україні буде для Вас цікавим та насиченим. Бажаю всім плідних дискусій та взаємозбагачуючого спілкування.

Закликаю Боже благословення на Ваші труди.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

17 жовтня 2018 р.

м. Київ

Просмотров: 249

Залишити відповідь