Предстоятель Сербської Церкви упевнений, що кризу Православ’я можна подолати покаянням

Патріарх Сербський Іриней упевнений, що криза, в якій нині опинився православний світ, може обернутися розколом, однак її можна вирішити любов’ю до Бога і покаянням. Про це Владика заявив в інтерв’ю «Новинам» (Сербія), повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на mospat

«Криза, в якій знаходиться православний світ, дуже глибока, і, на жаль, здатна обернутися трагедією глибокого і тривалого розколу. Однак зміни в глобальному церковному порядку не є непоправними. Церква не знає незворотніх процесів і остаточних змін. Все можна зцілити і подолати любов’ю і милістю Божою, якщо серед нас є люди доброї волі, готові до покаяння. Церковний лад незмінний, а проблеми виникають, коли ми, люди, не виключаючи і тих, хто займає в Церкві відповідальні позиції, цей порядок порушуємо з якихось причин, заради досягнення якихось цілей», — зокрема сказав Патріарх Сербської Православної Церкви.

Патріарх також розповів, про що саме говорив під час зустрічей із Константинопольським Патріархом Варфоломієм та Головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополитом Іларіоном.

«У мене не було якоїсь спеціальної місії примирити когось, але від імені Сербської Православної Церкви я зробив все, що міг, щоб уникнути найгіршого сценарію. Перш за все, наш Собор звернувся до Його Святості Патріарха Константинопольського із закликом не виявляти поспіху, але йти шляхом діалогу і всеправославного консенсусу, потім наш Священний Синод направив йому в тому ж дусі повторне звернення, а потім і я сам особисто виклав нашу позицію, зустрівшись із Вселенським Патріархом в Салоніках. Звичайно, попередньо розмовляв я і з Його Святістю Патріархом Московським, а позицію нашої Церкви ми повідомили також і всім Помісним автокефальним Церквам», — розповів Архіпастир.

Патірарх Іриней пояснив, що позиція Сербської Церкви полягає в тому, що «необхідно повністю і незаперечно дотримуватися багатовікового церковного порядку і священних канонів, які, на думку переважної більшості єпископів і богословів Сербської Православної Церкви, нині порушуються».

«Ми не вагаємося на вагах “за” або “проти”. Ми – за єдність Церкви, за відповідальність, вірність канонічному порядку, і притому проти всього, що розділяє і вводить в небезпеку розколу», — підкреслив Блаженніший владика.

Сербський Патріарх вважає, що останнє комюніке Священного Синоду Константинопольського Патріархату є кроком, що «не тільки веде до поглиблення розколу на канонічній території автономної Української Православної Церкви, але безпосередньо відкриває можливість появи нових розколів в інших Помісних Церквах».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 869

Залишити відповідь