Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія учасникам X Міжнародної конференції «ДУХОВНА ТА СВІТСЬКА ОСВІТА: ІСТОРІЯ ВЗАЄМИН – СУЧАСНІСТЬ – ПЕРСПЕКТИВИ»

ОРГАНІЗАТОРАМ, УЧАСНИКАМ ТА ГОСТЯМ

X МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

«ДУХОВНА ТА СВІТСЬКА ОСВІТА: ІСТОРІЯ ВЗАЄМИН – СУЧАСНІСТЬ – ПЕРСПЕКТИВИ»

 

Ваше Преосвященство, дорогий Владико Ректоре!

Возлюблені у Христі отці, брати і сестри!

Щиро вітаю усіх вас з відкриттям наукової конференції, яка традиційно збирає представників духовних і світських навчальних закладів та наукових установ.

В цьому році Міжнародна науково-практична конференція «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи» святкує своє десятиріччя. Вже вдесяте Київська духовна академія збирає представників духовних та світських навчальних закладів, відомих вчених як з України, так і з закордону. За ці роки Київська академія накопичила великий досвід  проведення наукових форумів. Академічна конференція у Києві стала важливою подією наукового життя. Вона вже має власні традиції. За ці роки було оприлюднено сотні доповідей, які стали помітним внеском у розвиток вітчизняної науки.

В рамках конференції завжди особлива увага приділялася історії Київських духовних шкіл. На науковому форумі у Києві завжди лунали ґрунтовні доповіді, присвячені різним аспектам історичного шляху Київської академії та науковій спадщині її професорів. Сьогоднішня конференція продовжує цю традицію. Її присвячено 100-літтю з дня смерті видатного патролога, випускника та викладача Київської духовної академії Сергія Леонтійовича Єпифановича (1886-1918).

Сергій Єпіфанович закінчив Академію у 1910 р., після чого став тут викладачем патрології. Вже за рік він підготував ґрунтовну магістерську дисертацію, в якій детально аналізував життєвий шлях та творчу спадщину преп. Максима Сповідника. Це дослідження стало видатним внеском в патрологічну науку. Однак у зв’язку з воєнними та революційними потрясіннями дисертація Сергія Єпіфановича не була надрукована в повному обсязі. Вчений помер у 1918 р. у віці 32-х років. Його творча спадщина і досі залишається недостатньо вивченою. Сподіваюся, що наша конференція дозволить привернути увагу науковців до цієї видатної особистості.

Доля Сергія Єпіфановича є символічним відбитком долі Академії в радянську добу. ХХ століття стало для Київських духовних шкіл часом занепаду та трагічного переривання традиції. Чимало видатних вчених, які трудилися в Академії, зазнали переслідувань або навіть прийняли мученицький вінець. Хтось виїхав до еміграції, хтось, залишившись на Батьківщині, змушений був шукати роботу в світських установах, не маючи можливості займатися богословською наукою. Лише зараз ми починаємо усвідомлювати масштаб цієї катастрофи. Наукові досягнення дореволюційних богословів не можуть не вражати. Навіть сьогодні, коли минуло сто років, наукова спадщина Київської академії не втратила своєї актуальності.

Від усієї душі бажаю учасникам і гостям конференції благословенних успіхів у вивченні минулого та сучасності нашої Церкви. Закликаю Боже благословення на Ваші труди.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

23 жовтня 2018 року

м. Київ

Просмотров: 132

Залишити відповідь