Церковними питаннями не можна маніпулювати – інтерв’ю митрополита Антонія (рос) (відео)

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у своєму інтерв’ю для «Glavnovosti.com» розповів про можливе перейменування УПЦ та захоплення храмів, пояснив суть процесів, пов’язаних з антиканонічними діями Константинополя, та наголосив на необхідності для християн продовжувати духовне життя у будь-яких умовах, не боятися і не відповідати на агресію.

На питання, як йде ситуація по єпархіях Української Православної Церкви, владика Антоній відповів, що він сподівається, що влада України стримає своє слово і не допустить подібних заворушень.

“Ми дуже сподіваємося, що влада, як заявляє, що вони зуміють захистити законність, так це зроблять», — зазначив він.

Владика також вказав на більш істотні причини, які можуть послужити захопленню майна, на які влада не має особливого впливу.

«Звичайно, ми розуміємо, що, на жаль, зараз не все залежить від влади, тому що у багатьох речах, у багатьох подіях видно, що влада намагається також домовитися з певними радикальними силами».

Швидше за все, на думку митрополита Антонія, захоплення церковного майна, якщо і матиме місце, то в сільських парафіях.

Перш за все, зазначив владика, в селах зазвичай один храм, люди прив’язані до органів влади місцевого самоврядування і влада на них і священика може чинити сильний тиск.

Крім того, привезені в село радикально налаштовані люди можуть безкарно чинити протизаконні дії і залякувати людей.

“Якісь страшні події, швидше за все, будуть проходити саме в сільських парафіях, і зрозуміло чому. Тому що, по-перше, у більшості сіл тільки по одному храму, по-друге, місцевим органам самоврядування легше всього тиснути як на священика, так і на простих парафіян, тому що в силу наших реалій дійсно багато в чому люди сільські залежать від місцевої влади. По-третє, тут легше залякати або провести якісь групи радикально налаштованих людей для захоплення храмів», — роз’яснив ієрарх.

Владика також зазначив, що він не втрачає надії і Церква молиться про умиротворення.

Якщо відбудуться ті події, про які часто сьогодні говорять і намагаються ними залякати віруючих УПЦ, то від них постраждають всі.

«Сподіваємося все ж на здоровість тих людей, які замишляють лихе проти Церкви, бо не дай Бог вони запалять такий сірник розбрату релігійних взаємин — цей вогонь може розірвати всіх на шматки», — сказав насамкінець митрополит Антоній.

Просмотров: 1054

Залишити відповідь